Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Festivalový Edmonton

Hlavním a také druhým největším městem kanadské provincie Alberta je milionové město Edmonton ležící v její centrální části na řece North Saskatchewan. Díky velkorysému urbanistickému plánu se Edmonton rozkládá na území velkém 684 km2, čímž rozlohu překonává i daleko významnější města jako je Chicago nebo Toronto.

Edmonton je jedním z nejseverněji položených velkých města na světě, je zde proto třeba, zvyknout si na kontinentální klima – tedy mírná léta, kdy je v průměru 17 stupňů Celsia a velmi chladné zimy, kdy teploty v průměru klesají až na -11 stupňů. I když některé zlé jazyky tvrdí, že Edmonton není proč navštěvovat, opak je pravdou. Město nabízí řadu nejrůznějších atraktivit, najdete zde muzea, galerie, působí zde symfonický orchestr a po celý rok se konají četné hudební a kulturní festivaly. Navíc je okolí metropole ideální pro výlety, údolí řeky North Saskatchewan nabízí krásnou travnatou krajinu.


Autor: Darren Kirby

Údolí řeky Saskatchewan přitahovalo lidi už před tisíci lety, neboť zde vždy byl dostatek vody, dřeva i zvěře. Prvním Evropanem, který se dostal na území dnešního města, byl v roce 1754 Anthony Henday, průzkumník pracující pro společnost Hudsonova zálivu. Henday cestoval kanadskými prériemi, aby navazoval kontakty s původními obyvateli a podpořil tak obchod s kožešinami. Na konci 18. století v oblasti vyrostlo několik obchodních stanic, které byly několikrát přestavovány. Nakonec došlo k založení tvrze Fort Edmonton, na jejímž místě dnes stojí budova provinciálního Zákonodárného shromáždění Alberty. Pevnost byla pojmenována po rodném městě tehdejšího viceguvernéra společnosti Hudson Bay, Angličana sira Jamese Wintera Lakea.

Po dlouhou dobu býval Edmonton považován za vstupní bránu kanadského severu, jeho význam však poklesl v době, kdy společnost Canadian Pacific vyměřila v roce 1883 své železniční trasy jižněji, skrze město Calgary. Alespoň částečnou kompenzací bylo přivedení dalších transkontinentálních tratí na začátku 20. století a také zvolení města provinciální metropolí a sídlem University of Alberta. Tehdy došlo také k výraznému nárůstu osídlení města, důležitým faktorem pro nově příchozí obyvatele byla možnost zemědělského využití úrodných prérií, ale především také zlatá horečka. Tehdy se z Edmontonu stalo regionální centrum obchodu a zemědělství.

Za 1. světové války poklesl počet obyvatel Edmontonu téměř o třetinu. Během 2. světové války se město stalo operační základnou pro stavbu aljašské hlavní silnice Alaska Highway a ropovodu Canol. V roce 1947 došlo k objevení prvního z několika ropných polí, což zajistilo městu bohatství a blahobyt do dalších let. Ve městě jsou v současnosti dvě letiště – Edmonton City Centre Airport a Edmonton International Airport, ze kterého se létá do Evropy. Vede odsud také železnice do národního parku Jasper nebo do provincií Saskatchewan a Britská Kolumbie.


Autor: Gord McKenna

Centrum města tvoří náměstí Churchill Square, kterému vévodí ceněná budova radnice City Hall z roku 1993. Další nepřehlédnutelnou budovou je divadlo Citadel Theatre s pěti sály, budova soudu a nová budova Art Gallery of Alberta od architektů Randall Stout z Los Angeles. V roce 2007 byla zbourána stará nevyhovující budova muzea a došlo k výstavbě budovy nové. Ta byla dokončena roku 2009 a veřejnosti otevřena v únoru 2010. Budova ze skla a oceli dostala pozoruhodný zkroucený tvar pokračující i v interiéru. Při pohledu na budovu máte dojem, že je omotána obrovskou stříbrnou stuhou. Přesně 190 metrů dlouhá a 31 metrů vysoká stavba ukrývá prostorné 26 metrů vysoké atrium a 10 metrů vysokou halu. Tři patra s 8000 metry čtverečnými slouží k výstavám moderního kanadského i mezinárodního umění. Střídavě je možné zde vystavovat až 6000 exponátů, které má muzeum v depozitáři. Návštěvníky sem přitahuje již samotná prohlídka budovy, vystavená díla už jsou pak jen jakousi třešničkou na dortu. V interiéru se nachází vzdělávací centrum a nechybí tam ani restaurace, muzejní obchod a malé divadlo pro 150 diváků. Zájem návštěvníků navštívit tuto galerii je obrovský, jen za prvních pár dní galerii navštívilo na 12 tisíc lidí.

U řeky North Saskatchewan bylo vystavěno neobvyklé Convention Centre, naproti kterému se tyčí pozoruhodné skleněné pyramidy Muttart Conservatory, v nichž se nacházejí exotické rostliny pocházející ze suchých, teplých a tropických krajin. Pyramidám, které v Edmontonu stojí od roku 1977, se někdy říká „Gíza nad Saskatchewanem“. Naskýtá se odtud krásný panoramatický výhled na velké bloky v centru města. Proti proudu stojí v ohbí řeky mohutná secesní stavba Alberta Legislative Building z roku 1913. Její sloupoví a kupole z ní udělaly patrně nejimpozantnější parlament v prérijních provinciích, který byl naprosto odlišný od hrubé tvrze, která v těchto místech kdysi stála.

Jedním z nejnavštěvovanějších míst Edmontonu je nákupní a zábavní středisko West Edmonton Mall, které je největším v Severní Americe a zároveň i čtvrtým největším na světě. Bylo otevřeno v roce 1981 jako největší nákupní středisko na světě a tuto pozici si udrželo až do roku 2004. Toto středisko se opravdu vyplatí navštívit, tolik atrakcí a zábavy na jednom místě nikde jinde nenajdete. Kromě 800 obchodů jsou zde i různé atrakce, z nichž nejznámější je určitě Galaxyland s horskými dráhami a domy hrůzy a také World Waterpark, který je svou rozlohou dvou hektarů největším akvaparkem v Severní Americe. Vybudován zde byl největší bazén s umělými vlnami, klouzačky ve stylu Pirátů z Karibiku, ale i klouzačky pro odvážnější kaskadéry. Nejvyšší klouzačka, zvaná Twister měří 25 metrů do výšky a v legendárním SkyScreamru vás zase čeká pětivteřinový volný pád. Dále v Edmonton Mall najdete Sea Life Caverns, což je slané jezero se třemi živými lachtany, kluziště Ice Palace, na kterém občas trénuje hokejový tým Edmonton Oilers, dále pak malá hřiště na minigolf, kasino, střelnice, jezírko s plameňáky, zoo pro nejmenší atd. Na své si zde přijde opravdu každý.

Pokud toužíte po večerní zábavě, vyrazte do ulice Whyte Avenue v městské části Old Strathcona. Tam se ve velké koncentraci nacházejí restaurace, bary, kluby, diskotéky i divadla. Přes den se tu pak dobře nakupuje. Milovníci hudby by neměli vynechat koncert ve Francis Winspear Centre for Music, které je jedou z nejlépe akusticky vyřešených koncertních síní v Kanadě. Právě tady jsou umístěny ty největší varhany v zemi.

Edmonton bývá často přezdíván „město festivalů“ a tato přezdívka rozhodně má své opodstatnění. Každoročně se zde koná několik desítek festivalů různých žánrů. Hlavní festival nese jméno Capital Ex a jeho tématem je zlatá horečka. Během něj ve městě probíhají závody na vozech, na raftech, pořádá se karneval, hraje hudba a v noci září ohňostroje. Velmi atraktivní je také The Works Art & Design Festival, který se koná koncem července a začátkem srpna. Během něj můžeme obdivovat práce známých světových designerů a studentů umění. Kdo má rád divadlo, bude během června a července potěšen konáním The River City Shakespeare Festival, během kterého mohou zhlédnout hry tohoto slavného autora. The Heritage Days Festival seznamuje s kulturou různých etnik, které v Edmontonu našly svůj domov. Kejklíře a všemožné pouliční umělce je možné vidět každý rok v půlce července na festivalu The Edmonton International Street Performer's Fes¬tival.

- jap -

Předchozí články z Kanady:
Alaska Highway – cesta severskou divočinou
Winnipeg – brána k prériím
Calgary – ve městě krav
Royal Ontario Museum
Národní park Kootenay

Článek byl zobrazen 9 412 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko