Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ottawa - dílo plukovníka By

Ottawa je hlavním a čtvrtým největším městem Kanady. Rozkládá se na jihovýchodě provincie Ontario, na březích řeky Ottawy, podle které bylo také pojmenováno. V metropoli žije okolo milionu a čtvrt obyvatel a sídlo zde mají všechny důležité orgány kanadské vlády.

První městské osídlení se v této oblasti objevilo na počátku 19. století, kdy zde byla vystavěna osada s názvem Hull (dnešní Gatineau). Posléze sem začaly po řece připlouvat první vory se dřevem a v ottawském údolí se rozvinul dřevařský průmysl. Během války v roce 1812 Britové dost znervózněli, protože strategická cesta podél toku řeky Sv. Vavřince byla až moc blízko amerických hranic. Potřebovali tak zabezpečit spojení mezi Horní a Dolní Kanadou, proto v letech 1826 až 1832 vystavěli na řece Rideau stejnojmenný kanál. Tato vodní cesta byla dílem britského plukovníka jménem By, který nechal postavit ještě řadu zdymadel spojujících kanál s řekou. Zdejší plavební komory se v podstatě staly příčinou založení Ottawy – na obou stranách kanálu totiž stejný plukovník začal stavět městečko. Nejdříve dostalo jméno po svém zakladateli Bytown, brzy však přerostlo v Hull.

Ottawa, Kanada

V roce 1855 došlo k volbě nového hlavního města sjednocených kanadských provincií. Královnou Viktorií byl vybrán právě Hull, který byl však v té době přejmenován na Ottawu. Ottawa se stala městem předsedajícím kanadské vládě (Canadian Government). Královna vybrala toto město hlavně proto, že bylo situováno v bezpečí proti případné americké invazi, leží totiž na hranici mezi Ontariem a Québecem. Strategické umístění uprostřed anglického a francouzského území také předchází francouzsko-anglické rivalitě. Za jedno a půl století, kdy byla Ottawa ustanovena hlavním městem Kanady, se proměnila z bezvýznamného dřevařského městečka na vytříbenou metropoli s pestrou škálou národních institucí.

Název Ottawa pochází ze slova „odawa“, což v překladu znamená „obchodníci“ – právě tak se nazývali i první obyvatelé města. Ottawa se dnes skládá z šesti územních částí Kanata, Nepean, Downtown, Gloucester, Orléans a Cumberland. Protíná ji řeka Rideau, která se na severním konci města vlévá do Ottawy, jenž od sebe odděluje města Ottawa a Gatineau. Území na západní straně kanálu se říkalo Uppertown, dnes se tam nachází budovy parlamentu. Východní strana zvaná Lowertown byla jen osadou s mnoha chatrčemi, kde se často šířily epidemie.

Ottawa je obklopena lesy, všude kolem je tak cítit divočina. Město je navíc plné parků a zahrad, mnoho jich najdeme například kolem Parlamentního vršku. I silnice jsou zde lemovány zelení. Krásná příroda a vysoká životní úroveň dala městu pověst jednoho z nejzelenějších a nejbezpečnějších měst světa. Ottawa je také kulturním centrem, nabízí spoustu příležitostí pro pobavení, zajímavé obchody, restaurace a zábavní podniky. V Ottawě mají své budovy hlavně všemožné instituce, státní správa, muzea, galerie a nachází se zde i četné památníky.

Ottawa má vlhké kontinentální klima a teploty zde někdy mohou dosahovat extrémů. V zimě zde bylo naměřeno až -39°C, což dělá z Ottawy třetí nejchladnější hlavní město světa. Naopak nejvyšší naměřená teplota ve městě dosáhla 37,8 stupňů Celsia.

Parlament
Foto: budova parlamentu

Nejvýznamnější památkou města je bezesporu budova parlamentu Parliament Hill, která dominuje vápencovému srázu nad širokými břehy řeky Ottawy. Parlamentní budovy se rozkládají na velkém otevřeném nádvoří s délkou 200 metrů. Nejvýraznější stavbou je 92 metrů vysoká štíhlá věž Peace Tower, ze které se nabízí skvělý výhled na celou metropoli. Věž je součástí budovy Centre Block, která byla přestavěna po ničivém požáru ve 20. letech 20. století. V centrálním bloku sídlí obě komory parlamentu – dolní a horní, tedy Commons a Senate. V západním bloku v minulosti sídlila celá vláda a úřady, ale dnes se zde nacházejí kanceláře poslanců a senátorů. K centrálnímu bloku je připojena také velká knihovna Library, která svou výstředností mezi ostatními novogotickými budovami opravdu vyniká. Každá budova má na sobě spoustu zajímavých detailů, jako jsou chrliče a sošky, interiér se oproti tomu snaží vyjádřit charakter a historii národa. V prostorách parlamentu ani v jeho okolo nechybí samozřejmě socha královny Viktorie a dalších vůdčích postav Kanady.

V centru města byly vystavěny moderní skleněné mrakodrapy a paneláky, proto na návštěvníky zdejší architektura nepůsobí z počátku zrovna moc přívětivě. Pokud se ovšem z Downtownu vypravíte na průzkum dalších městských částí, určitě změníte názor.

Na Ottawu připadá nejvíce muzejních prostor na obyvatele, než je tomu v jakémkoliv jiném kanadském městě. V působivé moderní budově se nachází například Kanadská národní galerie, ve které se od roku 1988 shromažďují národní umělecké sbírky. V galerii jsou umístěny působivé sbírky obrazů, soch, tisků, kreseb a inuitského umění. Prohlédnout si zde můžete asijskou, americkou, kanadskou i evropskou galerii popisující vývoj umění od středověku až do dnešní doby. Je zde umístěn také originál jednoho z nejznámějších kanadských historických obrazů, „The Death of General Wolfe“ (Smrt generála Wolfeho) z roku 1770 od amerického malíře Benjamina Westa. Snad nejpodivuhodnějším exponátem celého muzea je Rideau Street Convent Chapel z roku 1888. Jde o slavnou novogotickou stavbu ze štíhlých sloupů a s vějířovou klenbou, která byla uchráněna před demolicí a poté zde znovu vztyčena.

Za návštěvu jistě stojí Muzeum civilizace, které je usazené do komplexu budov zakomponovaných do zeleného parčíku s japonskou zahradou. Autorem projektu byl černošský architekt Douglas Cardinal. Po otevření muzea v roce 1989 zde našlo své místo kolem 4 miliony předmětů. Vystaveny jsou zde původní předměty, které sloužily v dávných dobách ke každodennímu životu. Jde vlastně o jakýsi zastřešený skanzen, kde je vše ponecháno na svém původním přirozeném místě a ne ve skleněných vitrínách. Prohlédnout si zde tak můžete i šest původních indiánských vesnic, které zdobí pár totemů. Představeno je umění a kultura původních obyvatel severozápadního pobřeží Britské Kolumbie. K vidění jsou zde mimo jiné i velké rekonstrukce různých bitev. Stojí zde také vikinský tábor, baskická velrybářská stanice, tábořiště cestovatelů, příbytky důstojníků či náměstíčko v Nové Francii.

Nejstarší budovou ve městě je původní třípodlažní komisariát plukovníka By, ve kterém se dnes nachází Bytown Museum. Návštěvníci se zde dozvědí zajímavé informace o kanálu a o těch, kteří jej postavili. Z dalších muzeí Ottawy jmenujme například Canadian War Museum, které oživuje kanadskou vojenskou historii, Canadian Museum of Nature vyprávějící příběh Země a života nebo Canadian Aviation Museum se sbírkou letadel, která poskytují ucelený obrázek o vývoji letectví ve 20. století. Vyhlášenou institucí je rovněž National Arts Centre, kde se konají stovky divadelních akcí, baletů a koncertů. V budově Royal Canada Mint se razí veškeré mince, které jsou v oběhu v zemi a také ty, kterými se platí v jiných zemích.

Pokud si chcete odpočinout od ruchu velkoměsta, vydejte se do parku v Gatineau na québecké straně řeky Ottawy. Jde o 350 čtverečních kilometrů lesnatého parku s jezerem, kde se nachází sídlo tehdejšího kanadského předsedy vlády Mackenzieho Kinga. Díky husté síti stezek jsou zde ideální podmínky pro cykloturistiku, ale i pro pěší procházky.

- jap -

Další články z Kanady:
Multikulturní Toronto
Vancouver - připraven na sportovní klání
Halifax – město lodí
Národními parky západní Kanady

Článek byl zobrazen 26 889 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko