Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

S kánoí po kanadském Yukonu

Plavba po Yukonu se stala legendou, která každoročně přitahuje desítky nadšenců. Ti se na vorech nebo kánoích vydávají z Whitehorse do Dawsonu, stejně jako jejich předchůdci. Velké dobrodružství na Yukonu, v jedné z posledních opravdu divokých končin světa, tak stále pokračuje.

Mrazivý svět nehostinných ledovců a sněhem pokrytých štítů hor vystřídaly nekonečné lesy protkané stužkami klikatících se řek a zeleně zbarvenými oky jezer a jezírek. Pochmurný dojem umocňovaly rychle letící těžké mraky, z nichž se co chvíli spouštěl déšť a skrze něž jen tu a tam probleskovaly paprsky slunce visícího nezvykle nízko nad severním obzorem. Letadlo začalo klesat. Pod námi se z lesa vylouplo letiště a několik řad dřevěných domků, které se krčily v omezeném prostoru mezi ním a řekou. Jsme na místě - po 15-hodinovém letu z Prahy přistáváme ve Whitehorse, hlavním městě Yukonu. 

Máme před sebou poslední noc v civilizaci a pak už začíná naše velké opravdové dobrodružství – dvanáctidenní plavba na Yukonu, uprostřed divočiny bez aut a silnic, bez elektřiny, hospod, hotelů, obchodů, bank, splachovacích záchodů, novin, mobilů, internetu, účtů, peněz a dalších vymožeností, jimiž jsme denně obklopeni a bez nichž už si ani pořádně neumíme náš život představit. 

Ráno nás vyzvedává Horst z agentury, která nám zajišťuje kánoi a také dopravu do místa startu naší plavby, vzdáleném 230 km od Whitehorse. Vyplnit nezbytné formality, nakoupit potraviny, vybrat rybářské náčiní a sprej proti medvědům a hurá na řeku! 

Z mnoha řek, které se ke sjíždění v Yukonu (Yukon Territory) nabízejí, jsme si vybrali Velkou lososí řeku - Big Salmon River právě pro její odlehlost a nepřístupnost. Plavbu lze začít v místě, kde se prašná silnice “South Canol Road“ přibližuje k jezeru Quiet Lake. Odtud je to po řece do nejbližší hospody, nebo chcete-li, do nejbližšího místa, kde je možné plavbu ukončit, 355 km. Dvě stě čtyřicet kilometrů po Big Salmonu a zbývajících sto patnáct kilometrů po řece Yukon. Mezi tím je jen nádherná divočina s hlubokými neprostupnými lesy, horami dosahujícími výšky až 2 200 metrů, dalšími potoky a řekami, jezery a močály. Losi, jeleni caribou, medvědi grizzly, vlci, lišky, kuny, bobři, orli bělohlaví, lososi, pstruzi, lipani a další zvířata a ryby jsou zde doma. Zatímco my tu budeme jen na návštěvě…

Stojíme na břehu jezera a váháme s vyplutím. Prašná cesta, i když po ní projede za den třeba jediné auto, zůstává přece jen jakousi pupeční šňůrou, která nás spojuje s civilizací. V osm večer vyplouváme. Slunce svítí nezvykle vysoko na obloze, jeho paprsky stále příjemně hřejí i voda v jezeře je docela teplá. Vítr nám fouká do zad, pohupují s námi vlny a občas k nám od břehu zavane intenzivní aromatická vůně. Za dvě hodiny jsme na konci jezera. Tady na malé písečné pláži s naplaveným dřívím stavíme stan a rozděláváme oheň. Náš pobyt v divočině začíná.

Po osmi dnech průzračných čarokrásných rán, překvapivě horkých dopolední lákajících ke koupání ve vražedně ledové vodě i prudkých odpoledních bouřek snášejících se z okolních hor, jsme dorazili k soutoku s Yukonem. Nádherná, liduprázdná krajina s důmyslnými stavbami bobřích hrází i s jejich obyvateli, s početnými koloniemi orlů bělohlavých a pstruhů zůstala za námi. 

Sbohem zelený Velký Losose, v dálce na obzoru se objevil jako rychle se zvětšující stříbrná stuha Yukon. Nejznámější, nejpopulárnější a největší řeka, po níž je pojmenováno celé teritorium. Ohromující veletok široký dvě stě i více metrů uhání rychlostí 8 - 10 km/hod. Odhaduji jeho průtok na víc než 3 000 kubíků za sekundu. Aniž bychom museli pádlovat, urazíme zbylých 115 km plavby do Carmacksu, cíle naší cesty, pohodlně za 2 až 3 dny. 

Každoročně se desítky nadšenců vydávají na Yukon a stejně jako kdysi jejich předchůdci dobrovolně opouštějí na několik dní civilizaci. Plavba po Yukonu je totiž legendou a vydat se na kanoi nebo voru z Whitehorse do Dawsonu je nezapomenutelným zážitkem. Uprostřed nedotčené přírody nebo na místech spojených s dávno rozpadlou vidinou zlatého opojení, můžete hledat ztracený čas. 

S kánoí po Yukonu i na další řeky nejen na divokém severu, ale i u nás, na Slovensku či v Polsku se můžete vypravit i vy. CK Sport-S vám připraví a zorganizuje cestu v duchu svého motta: “V létě na vodu, v zimě na lyže…“ - jsme vaše AKTIVNÍ dovolená.   

Text a foto: Miroslav Švehla, ředitel CK Sport-S

CK Sport-S
28.října 1078
430 01 Chomutov  
Tel.: 474 624 088, 777 263 423

info@sport-s.cz 
www.sport-s.cz 

- PR článek -

Článek byl zobrazen 5 488 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko