Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Halifax – město lodí

Hlavním městem kanadské provincie Nové Skotsko se stal třísettisícový Halifax, který byl zejména v minulosti důležitým strategickým bodem mezi Evropou a Kanadou. Je to město, kde se snoubí atributy moderního města s bohatou a někdy velmi pohnutou historií.

Metropole vznikla v roce 1996 sloučením samosprávních měst Halifax, Dartmouth a Bedford a dalšími menšími obcemi v těsné blízkosti Halifaxu. Toto sloučení bylo navrženo již v roce 1974, ale teprve roku 1993 o této možnosti spojení začal vážně uvažovat konzervativní provinční guvernér Nového Skotska Bill Wayward.

Samotný Halifax se v roce 1917 dostal do světového povědomí jednou z největších jaderných explozí v historii, která bývá nazývána jako Halifaxský výbuch. Došlo k němu 6. prosince ráno, kdy se ve vjezdu do úžiny Narrows střetla výbušninami plně naložená francouzská loď Mont Blanc s norským plavidlem Imo. Na palubě francouzské lodi nejdříve došlo k požáru a následně loď vybuchla. Výbuch byl tak silný, že zcela zdevastoval 1630 domů a okamžitě zabil asi 1400 lidí. Další stovky místních obyvatel zahubila následná přílivová vlna. Výbuch také způsobil, že byla v okruhu 100 km vysypaná okna domů, explozi bylo dokonce slyšet až na Ostrově prince Edwarda.

Halifax sehrál důležitou roli během dvou světových válek. V nedalekém zálivu Bedford Bay se shromažďovaly konvoje udržující při životě Británii. Poté se vydaly do boje s německými ponorkami na severu Atlantiku. V období mezi lety 1928 – 1971 prošlo přístavištěm Pier 21 na milion přistěhovalců toužících začít zde nový život. V současné době je přístaviště č. 21 muzeem, kde jsou umístěny exponáty týkající se přistěhovalectví.

Městu i dnes dominují válečné lodě umístěné v přístavu, k vidění je zde například slavná loď Bluenose II. a mnohá historická plavidla včetně kanadské královské britské lodi Sackville z 2. světové války.  Tyto lodě jsou částmi venkovního muzea Maritime Museum of the Atlantic. Muzeum ukrývá ještě bohaté sbírky modelů lodí, prohlédnout si můžete jak skromná plavidla, tak i honosné královské lodě. Vystaveno je zde také několik panelů věnovaných legendárnímu Titanicu. Panely mají připomínat skutečnost, že mnoho těl pasažérů bylo po katastrofě pohřbeno právě na hřbitově v Halifaxu. Dramatická audiovizuální prezentace připomíná výbuch v Halifaxu v roce 1917.

Pobřeží lemují skladiště z 19. století, doky z roku 1759 a mnohé gregoriánské a viktoriánské budovy známé pod názvem Historic Properties. Právě zde je dobré začít s prohlídkou města, místní kamenné a dřevěné budovy unikly demolici a hrozbě stavby pobřežní dálnice, která byla plánována na konec 60. let 20. století. Podařilo se je proto dochovat do dnešních dní a jsou významnou historickou památkou města. Jednou z nich je Privateer´s Warehouse, která sloužila v napoleonských dobách během války v roce 1812 k uchovávání kořisti získané z amerických nepřátelských lodí.

Jakmile popojdete trochu dále od pobřeží, narazíte na soudní budovu z 19. století, která dnes slouží jako prostory pro galerii Art Gallery of Nova Scotia. Jsou zde vystavena díla kanadského umění od mistrů, jako byli Cornelio Krieghoff, Donald C. MacKay či skupina Group of Seven. V historickém centru města se tyčí kostel St. Paul´s Anglican Church a radniční budova City Hall na Grand Parade. Ulicí George Street se dostanete k věži Town Clock, které místním obyvatelům ukazují čas již od roku 1803. Věž odkázal městu vévoda z Kentu – Edward. Ciferníky otočené směrem k severu a východu jsou větší než zbylé dva a to z důvodu, že jsou otočeny na město a Edward chtěl, aby na ně lidé viděli. Dnes je věž Town Clock s hodinami jakýmsi symbolem Halifaxu.

Hodiny byly postaveny na úpatí travnatého kopce, na němž se nachází také impozantní pevnost Halifax Citadel National Historic Site. Má tvar hvězdy a je v pořadí již čtvrtou pevností stojící na tomto místě. Byla vybudována v letech 1828 až 1856 za účelem ochrany města a přístavu. Dýchne zde na vás atmosféra britské přítomnosti v Severní Americe a návštěvníka zaujmou fascinující výstavy a expozice. Pevnost hlídají strážní ve skotských sukních a v poledne se pravidelně odehrává slavnostní střelba z děl. Dnes je Halifax Citadel jedním z nejnavštěvovanějších historických míst na území Kanady. Z jejích hradeb se navíc naskýtá jedinečný panoramatický pohled a Halifax máte před sebou jako na dlani.

V Hollis Street se nachází Province House, dům z roku 1819, kde sídlil zákonodárný sbor země Nové Skotsko. Budova se dokonce dostala i do pera britského romanopisce Charlese Dickense, který ji popsal jako „klenot georgiánské architektury“. Místní univerzitní centrum Dalhousie Campus je zase tak malebné, že účinkovalo v několika filmech. Jako rezidence studentů místní univerzity slouží sto metrů vysoká budova The Fenwick Place, která je nejvyšší budovou ve městě.

- jap -

Předchozí články z Kanady:
Národními parky západní Kanady
Yukon - volání divočiny
Vancouver – kosmopolitní město

Článek byl zobrazen 5 240 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko