Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vancouver – připraven na sportovní klání

Na jihozápadě provincie Britská Kolumbie se rozkládá město Vancouver, které bývá často označováno za perlu pobřeží Kanady. Zanedlouho se název této třetí největší kanadské metropole bude skloňovat v médiích ve všech pádech, v únoru 2010 se zde totiž uskuteční 21. Zimní olympijské hry.

Vancouver se rozkládá v místech, kde řeka Fraser ústí do Tichého oceánu, je obklopen horskými scenériemi i bouřlivými vodami oceánu. Město nesoucí jméno po kapitánovi Královského námořnictva Georgi Vancouverovi, jenž zde prováděl v roce 1792 rozsáhlé průzkumy, bývá pravidelně vyhlašováno za jedno nejlepších míst k životu na světě. Možná je to právě díky blízkosti tolika přírodních krás, či dostatku zeleně, množství atrakcí a kulturních příležitostí nebo za to mohou přátelští a ochotní obyvatelé. Každopádně každý, kdo město kdy navštívil, jej hodnotí jen kladně, proto výhra v takovéto anketě jistě není neopodstatněná.

Město bylo založeno v 60. letech 19. století přistěhovalci z Evropy. V roce 1886 sem byla zavedena železnice, později zde vzniklo několik továren. Velké zisky městu přinášela zejména těžba dřeva a komerční přeprava pasažérů a výrobků. Netrvalo dlouho a z malé osady se stalo metropolitní centrum s přístavem mezinárodního významu. Dnes je vancouverský přístav objemem své přepravy největším přístavem v celé Severní Americe. Vancouver také patří mezi největší průmyslová centra v zemi. V současnosti zde žije okolo 2 milionů obyvatel nejrůznějších etnických skupin. Největší etnickou skupinou jsou lidé pocházející původně z Anglie.

Mírné klima, divoká příroda, blízkost pohoří North Shore, řek, jezer a oceánu dělá z města populární cíl pro turisty a sportovce z celého světa. K dispozici jsou jim neomezené možnosti sportovního vyžití, od lyžování, přes vodní sporty až po horolezectví. Během jedné hodiny si můžete zalyžovat na zdejších sjezdovkách a zároveň se vykoupat v Pacifiku a zalenošit na krásných plážích. Celkem se podél města táhne 18 kilometrů pláží, z nichž nejznámější jsou First beach, Jericho, Kitsilano beach, Sunset, Second beach, Spanish bank, Locarno a další.

Vliv přírody je na mnoha místech patrný dokonce i v centru města, kterým doslova prostupuje. Okrajové části jsou zase pokryté četnými parky, z nichž největší je s rozlohou 404 hektarů Stanley Park. Na něm si kromě historického děla a indiánských totemů můžete prohlédnout také Vancouver Aquarium, v němž jsou umístěni živočichové a rostliny obývající podvodní svět Atlantského i Tichého oceánu. Toto akvárium je největší v Kanadě a jeho návštěva je opravdovým zážitkem. Ve městě se nachází ještě další zajímavé parky, jako například Queen Elizabeth Park nebo botanická zahrada Van Dusen.

Samotné centrum metropole je z převážné části tvořeno mrakodrapy ze skla, oceli a betonu, které jsou nejvíce soustředěny v tzv. downtownu a jsou jakýmsi poznávacím znamením města. Nepřehlédnutelnými stavbami jsou katedrála Christ Church Cathedral, Muzeum antropologie, Galerie umění, Hotel Vancouver nebo Univerzita Britské Kolumbie. Přitažlivé jsou však také moderní budovy Soudního dvora města Vancouver s přilehlým náměstím známým jako Robson Square, budova Harbour Centre nebo unikátní Veřejná knihovna, jejíž součástí je stavba připomínající Koloseum v Římě. Mnohé z budov, které zde stojí, byly postaveny ještě před první světovou válkou ve stylu Art deco – patří mezi ně například Galerie umění - Vancouver Art Gallery. V současnosti patří k nejvyšším budován na downtownu mrakodrap One Wall Centre dosahující výšky 150 metrů. Pokud se však chcete pokochat krásnou vyhlídkou na celé město, navštivte Vancouver Lookout Harbour Centre Tower.

Mezi částmi Downtown a Downtown Eastside se nachází historická čtvrť Gastown, která byla v dávných dobách prvním centrem města. Je pojmenována po britském námořníkovi a kapitánovi parníku Johnu Deightonovi, kterému se přezdívalo Gassy Jack. Ten zde otevřel v roce 1867 první saloon, ve kterém dělal barmana. V roce 1971 byl Gastown prohlášen za součást historického dědictví Vancouveru, díky čemuž se podařilo dochovat historické budovy do dnešní doby. Dnes zde narazíte obchody se suvenýry, noční podniky, restaurace a zábavní centra.

Nejzajímavější atrakcí této části města jsou parní hodiny s názvem Steam Clock, jež stojí na rohu dvou hlavních ulic. Až donedávna byly poháněny elektřinou, ale podařilo se je opravit a nyní již fungují opět na páru. V hodinách je uschován miniaturní parní stroj, který pohání nízkotlaká pára, její hvizd oznamuje kolemjdoucím čas.

Jak již bylo zmíněno, je Vancouver také městem kultury, proto se zde nachází bezpočet muzeí a galerií. Z těch nejznámějších můžeme jmenovat například Muzeum antropologie, Námořní muzeum, interaktivní muzeum Science World nebo Vancouver muzeum, které je největším civilním muzeem v Kanadě. Příjemným zpestřením pobytu může být návštěva některého z řady divadel a hudebních sálů. Ve Vancouveru se každoročně koná Mezinárodní jazzový festival a Festival lidové hudby.

Hojně navštěvovaným místem je Canada Place, což je jakési obchodní a kulturní centrum situované přímo na pobřeží. Můžete se zde projít po 2 km dlouhé promenádě, na níž se seznámíte nejen s kanadskou historií, nakoupíte si suvenýry, ale určitě se i zaposloucháte do umění některého z pouličních muzikantů. Asi 20 minut jízdy od centra města se nachází oblíbená turistická atrakce – cesta nad Clevelandovou přehradou a visutý most Capilano Suspension Bridge dlouhý 136 metrů.

V únoru 2010 se ve Vancouveru a nedalekém lyžařském středisku Whistler Mountain uskuteční zimní olympijské hry. Již podruhé v historii se tohoto sportovního svátku zhostí Kanada, po Calgary dostal příležitost i Vancouver. Whistler se začal budovat již v 60. letech 20. století jako místo pro konání ZOH 1968, ale tento plán nakonec nevyšel. Whistler je dnes největší lyžařské středisko v Severní Americe, které lyžařůme nabízí ideální podmínky. Hory sice nejsou o nic vyšší než evropské Alpy, nejvyšší bod na hoře Whistler je v nadmořské výšce 2182 metrů, ale oblast láká především velkým počtem sjezdových tratí, z nichž některé se zdají být dokonce nekonečné.

Celkově je lyžařům k dispozici více než 200 sjezdovek nejrůznějších délek a náročností. O rychlou přepravu lyžařů se ve středisku stará celkem třicet osm vleků, z nichž tři jsou velkokapacitní gondoly, tedy kabinové lanovky. Kromě lyžařů si na zdejších svazích užijí také snowboardisté, milovníci heliskiingu a i pro běžkaře je zde připraveno množství značených cest. Samotný Whistler je desetitisícové městečko nacházející se asi 2 hodiny jízdy autem od Vancouveru. Pokud nemáte možnost vypravit se na olympijské hry osobně, sledujte je alespoň v televizi, určitě to bude stát zato!

- jap -

Předchozí články z Kanady:
Halifax – město lodí
Národními parky západní Kanady
Yukon - volání divočiny

Článek byl zobrazen 3 794 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko