Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Mount Revelstoke

Na jihozápadě Kanady, v provincii Britská Kolumbie se na 260 km2 rozkládá Národní park Mount Revelstoke. Společně se sousedním Národním parkem Glacier ochraňuje rozeklané pohoří Selkirk. Mount Revelstoke nabízí úchvatné výhledy na zasněžené vrcholky a jezera s průzračně čistou vodou.

Národní park Mount Revelstoke je charakteristický svými bujnými a hustými lesy. Pyšní se rozlehlým majestátním lesem, který tvoří 600 let staré západní virginské cedry, jež jsou krásnou ukázkou deštných lesů Britské Kolumbie. Lesem prochází stezka Giant Cedars Trail. Hlavním lákadlem tohoto nevelkého parku je však pestrobarevná květena na horských loukách. Právě díky ní byl tento národní park v roce 1914 založen. 

V Mount Revelstoke panuje poměrně teplé a vlhké klima, vyskytuje se zde celosvětově jedinečný deštný les mírného pásma nacházející se mimo pobřežní pásmo. Strmé divoké hory jsou i tak plné lavinových svahů, ve vyšší nadmořské výšce se totiž vyskytuje vysoký úhrn sněhových srážek. V nižších polohách jde pak o srážky dešťové. Asi 50% rozlohy parku se nachází nad hranicí lesa, na 12% leží trvale sníh a led.

Zónu deštného lesa tvoří souvislé porosty zeravu obrovského, borovice pohorské a jedlovce Sieboldova. Ve vyšších polohách se vyskytuje modřín, tis, smrk Engelmannův, jedle plsnatoplodá, borovice pokroucená a jedlovec Mertensův. Pro mokřady je typický orobinec, ostřice, kapradiny a mechy. Na loukách jdou k vidění lilie, pupalky, krtičníky, vlčí boby, batolky prorostlé a prhy chlumní. Těsně pod hranicí sněhu narazíte na vřesy, ostřice a lišejníky. 

Od západního vstupu do parku až nahoru k vrcholu Mount Revelstoke ve výšce 1939 metrů nad mořem, vede 26 km dlouhá silnice Meadows in the Sky. Při projížďce touto klikatou cestou se můžete kochat pohledem na krásné údolí Columbia River Valley a pohoří Mohashee. Pomyslnou třešničkou na dortu je 1,2 km dlouhá stezka Meadows in the Sky Trail vedoucí skrze záplavu horských květin. Nejvhodnější dobou pro návštěvu je vrcholné léto, kdy zde všechno kvete a voní. Kromě toho vede touto oblastí ještě několik dalších, ale delších tras, směřujících na nekonečné horské louky. Celkem parkem prochází 64 km vynikajících tras vhodných pro turistiku i náročný treking.

Tento kanadský národní park se stal domovem pro celou řadu divokých zvířat, žije zde například zajíc měnivý, pišťucha pika, lumík, ondatra pižmová, svišť brýlový, sysel zlatavý, bobr kanadský a urzon kanadský. Z šelem zde má zastoupení kuna americká, rosomák severní, medvěd baribal, grizzly a rys ostrovid. Ze sudokopytníků se krajinou prohání jelen wapiti, jelenec ušatý a běloocasý, los i sob karibu. Sem tam zahlédnete i kamzíka běláka či ovci tlustorohou. V dutinách stromů hnízdí více než 50 druhů ptáků. 

Centrem turistických služeb je město Revelstoke ležící na místě, kde se řeka Illecillewaet vlévá do řeky Columbia. Městečko bylo pojmenováno po lordu Revelstokeovi, který v 80. letech 19. století finančně podporoval společnost Canadian Pacific Railway. Asi 140 km od města byla vystavěna 175 metrů hluboká přehrada Mica Dam, která má za úkol zadržovat vody řeky Columbia. V turistickém centru se dozvíte potřebné informace nejen o stavbě tohoto jedinečného vodního díla, ale také o systému řízení řeky Columbia. 

- jap - 

Předchozí články z Kanady
Národní park Waterton Lakes 
St. John´s – drsné město 
Národní park Gros Morne 
Parliament Hill – sídlo kanadské vlády 
Québec – metropole Nové Francie 

Článek byl zobrazen 8 123 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko