Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Québec – metropole Nové Francie

Québec City je hlavním městem kanadské provincie Québec a proslavilo se především svým zimním karnevalem, který je největším svého druhu na světě. Québec City je zajímavý také tím, že je jako jediné severoamerické město dodnes obehnán opevněnými hradbami. Díky nim a dalším jedinečným památkám byl roku 1985 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

Město bylo založeno v roce 1608 jako hlavní město Nové Francie. Je tak považováno za kolébku francouzského osídlení a kolonizace Kanady. Rozkládá se nad ústím řeky Svatého Vavřince do Atlantského oceánu. V Québecu se stejně jako ve zbytku provincie mluví francouzsky, ale anglicky vám budou rozumět téměř všude. V současnosti je metropole domovem pro přibližně 530 tisíc obyvatel.

Quebec
Foto: Château Fronterac

Převážná část míst, která stojí za to vidět, se nachází v starém centru města, které se jmenuje Vieux-Quebec a dále je rozděleno na dvě části: Horní a Dolní město. Prohlídku Horního města (Haute-Ville) je dobré začít na náměstí Place d´Armes, jemuž dominuje hotel Château Fronterac, který je údajně nejfotografovanějším hotelem na světě. Hotel byl postaven železniční společností v letech 1893 – 1924, aby sem přilákal zámožné pasažéry.  Pyšní se zámeckým stylem a je jednou z dominant Québecku. V 90. letech minulého století k němu byla dostavěna přístavba, která nese jméno po hraběti z Frontenacu a guvernérovi nové Francie, Louisi de Baudem. Hotel stojí na mysu, z něhož je krásný výhled na řeku Sv. Vavřince a široké okolí. Ve středu náměstí se tyčí ještě socha francouzského mořeplavce a prvního guvernéra Kanady, Samuela de Champlaina. Ten se jako první vylodil právě v této oblasti a založil zde první francouzskou osadu.

Nedaleko se nachází chodník Terrasse Dufferin, který vede až ke schodišti Promenade des Gouvernes. Rozložení terasy, která byla pojmenována po tehdejším generálním guvernérovi Kanady Lordu Dufferinovi, pochází ze 70. let 19. století. V Horním městě můžete v domě z 18. století navštívit voskové muzeum Musée de Cire nebo Musée du Fort, ve kterém je umístěn model města z roku 1750. Vtipnou formou a s pomocí využití multimédií se seznámíte s historií a dějinami Québecu v muzeu s názvem Québec Expérience.

Quebec
Foto: Château Fronterac

Další výraznou dominantou metropole je katedrála Basilique de Notre-Dame-de-Québec, která vyrostla na místě dřevěného farního kostela z roku 1647, který byl již sám náhradou za dřevěný kostel z roku 1633. Z kostela se nakonec roku 1657 stala katedrála, která byla během britského odstřelování v roce 1759 silně poničena. Naštěstí se dočkala kompletní rekonstrukce a dnes stojí v centru města v celé své kráse. Dalším místem k zastavení je vyhlídková věž Observatoire de la Capitale, která poskytuje pohled na celé město, je to dokonce jedna z nejvyšších budov v Québecu.

Staré kamenné zdi Séminaire de Québec a Musée de l´Amérique Francaise chránily v minulosti první vzdělávací instituci v Nové Francii, kterou byl kněžský seminář. Ten založil v roce 1663 Monsignor de Laval a v současnosti v něm sídlí fakulta architektury avalské univerzity. Muzeum seznamuje návštěvníky se svou vlastní historií a překládá i vzrušující příběh osídlení a kultury Nové Francie. V roce 1800 byla ve městě zahájena stavba chrámu Holy Trinity Anglican Cathedral, které byl předlohou londýnský kostel sv. Martina. Tato stavba v jednoduchém klasickém slohu byla první anglikánskou katedrálou mimo britské souostroví.

Dodnes se v Québecu o své pacienty stará nemocnice Hôtel – Dieu Hospital, jež byla založena okolo roku 1640 augustiniánskými sestrami. Kostel této nemocnice byl vystavěn v roce 1800 a dodnes si uchoval nádhernou vnitřní výzdobu. Pokud si chcete prohlédnout obrazy z počátků Nové Francie, navštivte Musée des Augustines de l´Hôtel – Dieu de Québec, které je věnováno životu řeholnic, které nemocnici založily. Mezi rozmanitými muzejními sbírkami najdete dávné lékařské nástroje. V roce 1639 přišly do země tzv. uršulinky, které měly za úkol se starat o výchovu francouzských i domorodých dívek. Nejstarší instituce svého druhu v Severní Americe, Convent des Ursulines, sídlí v budovách, které byly postaveny v různých obdobích, během 350 let existence kláštera. Z počátku 20. století pochází Chapelle des Ursulines, která je vyzdobena řezbářskými pracemi québeckého mistra sochaře Pierra-Noël Levasseura. Muzeum řádu sester Uršulinek uchovává řadu exponátů přibližujících počátky Nové Francie.

Z Horního města se do Dolního dostanete po příkré a klikaté ulici Côte de la Montagne a po schodech s názvem Escalier  Casse-Cou, což v překladu znamená Krkolomné schody. Spojení je však možné také lanovkou z Terrase Dufferin. V centru Dolního města se rozkládá Place Royale lemované pěknými domy, kterému vévodí kostel Notre-Dame-des-Victoires. V jeho chrámové lodi je zavěšen velký model lodi a na oltářním obrazu zobrazeno opevněné město. Náměstí bylo založeno v roce 1688, po mnoho let fungovalo jako tržiště a veřejné fórum. S historií této části Québecu se můžete seznámit v místním informačním centru.

Quebec

V jedné z moderních budov sídlí muzeum Musée de la Civilisation, které nabízí až 12 výstav současně. V objektu se nachází také Maison Estébe z 18. století. V prostorném foyeru jsou vystaveny betonové sochy, které evokují jarní tání ledů na řece Sv. Vavřince. Stálé výstavy muzea přibližují hostům historii Nové Francie a životní styl Prvních národů v této provincii. Ve starém québeckém přístavu Old Port of Québec Interpretation Centre si můžete z vyhlídkové paluby prohlédnout nákladní lodi. Centrum přístavu se nachází v docích Bassin Louise, kde stávala cementárna. Dnes oživuje zašlou slávu přístavu, práci lesních dělníků, vorařů a stavitelů lodí.

Jak již bylo zmíněno, Québec je jediným severoamerickým městem, které je dodnes obehnáno hradbami. To je také jeden z důvodů, proč bylo zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO. Opevnění bylo vybudováno proto, že bylo hlavní město Nové Francie neustále sužováno nájezdy Irokézů a Britů. Nakonec to byli sami Britové, kteří postavili velkolepou hvězdicovitou pevnost, která dodnes shlíží na město a řeku Sv. Vavřince. Na 5 kilometrovém okruhu se nachází hned několik prohlídkových tras, které si můžete projít s průvodcem. Každá z tras má své zajímavosti, ale určitě byste neměli vynechat  Promenade des Gouverneurs. Jde o dřevěný chodník zavěšený vysoko z čela útesu pod tvrzí.

Navštivte Artillery Park s komplexem vojenských zařízení, která jsou dnes národní historickou památkou. Nachází se zde 150 metrů dlouhá kasárna z 18. století, masívní pevnůstka a stará slévárna z téže doby. Poblíž brány St. Louis je Fortifications Interpretation Centre, kde získáte informace o vývoji obrany města. Uvnitř québeckého opevnění se na 40 akrech půdy rozkládá pevnost z roku 1831. Tvrz je domovem posádky Van Doos – 22. královského regimentu, prestižního francouzského pluku kanadských sil. Davy turistů přitahuje zejména výměna stráží a bubnování k návratu.

V okolí hradeb se rozprostírá zvlněná krajina zvaná Planina Plains of Abraham. Zde se nachází také místo Parc des Champs-de-Bataille, kde během 15 minutové bitvy v roce 1759 skončil francouzský režim v Severní Americe. Události tohoto nejrozhodnějšího dne kanadské historie dnes připomíná National Battlefields Park Interpretation Centre, které sídlí v Musée du Québec na příměstské straně parku. Muzeum uchovává obsáhlé sbírky umění, celkem se zde nachází na 22 tisíc děl. Jsou zde sochy, malby, fotografie, tisky a mnoho exponátů dekorativního umění. Hlavní pozornost však přitahuje sbírka obrazů, která je ukázkou toho, jak umělci nahlíželi na Québec a minulost provincie.

- jap -

Předchozí články z Kanady:
Multikulturní Toronto
Jezero Lake Luis
Albertská pustina – muzeum pod širým nebem
Festivalový Edmonton
Alaska Highway – cesta severskou divočinou
Winnipeg – brána k prériím

Článek byl zobrazen 12 015 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko