Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Multikulturní Toronto

Na břehu jezera Ontario se rozkládá město Toronto, které je považováno za centrum kanadského finančnictví a obchodu. Toronto je čtvrtým největším severoamerickým městem, hlavním městem stejnojmenné provincie a údajně nejkosmopolitnějším městem na světě. Bez problémů zde vedle sebe žije více jak 80 národností z celého světa.

Samotné Toronto má více jak 2,5 milionu obyvatel, leží však v oblasti zvané Great Toronto Area, která je součástí ontarijské aglomerace známé jako Golden Horseshoe – Zlatá podkova, jež je domovem pro 8,1 milionu obyvatel. Právě zde žije cca 25% veškerého obyvatelstva Kanady. I přes tuto rozlehlost a zástavbu mrakodrapů je Toronto místem, kde se dá žít v souladu s přírodou. Nachází se zde spousta zeleně, která je vkusně zasazena i do centra města. Asi také proto bývá Toronto často nazýváno „Město v parku“. Kvůli nízké kriminalitě, čistému prostředí, vysoké životní úrovni a rozmanitosti kultur, je Toronto hodnoceno jako jedno ze světově nejlépe obyvatelných měst. Jsou zde skvělé možnosti nákupů, vzdělání, kultury i zábavy. Město má také výbornou polohu na břehu jezera, je obklopeno krásnou krajinou a v jeho okolí se nalézá několik přírodních zajímavostí.

Toronto

Prvním člověkem, který zavítal do těchto končin, byl patrně Francouz Étienne Brulé, který se sem dostal po staré domorodé stezce vedoucí od Huronského jezera. Na počátku 18. století zde Francouzi vybudovali pevnost, která až do roku 1759 sloužila jako centrum obchodu s kožešinami. Francouzi poté odešli a na konci 18. století se podél břehů jezera Ontario usadili Britové. V roce 1794 bylo rozhodováno o hlavním městě nově vzniklé Horní Kanady, volba nakonec padla na Toronto. V té době se však město jmenovalo York na počest druhého syna Jiřího III. Původní jméno bylo obnoveno teprve v roce 1834, když bylo Toronto uznáno městem.

Během 19. století bylo Toronto jen malým pohraničním městem, jehož rozvoj byl jen velmi nepatrný. Vysloužil si tak přezdívku „Blátivý York“. Jakmile však byl v roce 1825 dokončen Erijský kanál, mohlo začít Toronto obchodovat s New Yorkem a navázalo tak vazbu se Spojenými státy. To zapříčinilo toužebně očekávaný rozvoj města a během druhé poloviny 19. století se Toronto proměnilo v přirozené ohnisko oblasti. Blátivý York se tak proměnil v protestantské „Toronto, kde se daří“. Panovala zde pevná morálka a velmi přísně se dodržovaly nedělní obřady.

Toronto

V polovině 20. století se tato přísná etika zmírnila a do města začali přicházet první přistěhovalci ze severní a jižní Evropy. Dnes je Toronto městem snad s nejrozmanitějším obyvatelstvem, žijí zde početné řecké, italské, portugalské, indické, čínské a mnohé další komunity. Určitě tedy nevynechejte čtvrť Chinatown, Corso Italia nebo Kensington Market, který je místem, kam přijíždějí přistěhovalci – dnes tedy především lidé z Karibiku. Zajímavé je také vnitřní předměstí Yorkville, které bylo kdysi centrem hnutí hippies, dnes je střediskem zábavy.

Neodmyslitelnou součástí návštěvy Toronta je Harbourfront Centre, tedy dlouhý pás země o šířce 550 metrů, kde se v minulosti nacházely doky, komerční prostory a přístaviště pro výletní parníky. Nyní se zde nacházejí hotely, kanceláře, byty, restaurace, kavárny, obchody a zábavní podniky. Procházka podél vody je tak příjemným zážitkem.

Toronto

Snad nejvýraznější dominantou Toronta je telekomunikační a turistická věž CN Tower, která byla donedávna největší samostatně stojící stavbou na světě, předčila ji však stavba Burdž Chalífa v Dubaji. Věž se tyčí do výšky 553 metrů a na jejím vršku je veřejně přístupná vyhlídková plošina. Terasa Lookout je umístěna ve výšce 346 metrů, ještě o něco výše, ve 447 metrech, je podlaží Skypod. Návštěvníci mají nádherný výhled do širokého okolí a mohou sledovat letadla blížící se k torontskému mezinárodnímu letišti. Pokud netrpíte závratěmi a nemáte strach z výšek, můžete se na vrchol vydat vnějším výtahem s proskleným dnem. Nahoře pak můžete navštívit otočnou restauraci. Věž z roku 1975 se stala jednou z nejvyhledávanějších atrakcí ve městě, kterou každoročně navštíví kolem 2 milionů turistů.

Toronto

Dalšími lákadly jsou například zábavní centrum Skydome, dnešní Rogers Centre. Pravidelně se zde hraje baseball, kanadský fotbal, vystupují zde cirkusy, konají se popové koncerty i show na ledě. Rogers Centre je však samo o sobě atrakcí, pořádají se zde prohlídky s průvodcem a návštěvníci tak mají možnost zjistit, jak funguje otevírání a zavírání největší světové zatahovací střechy. Toronto je významným centrem sportu, sídlí zde mnoho hokejových klubů kanadskoamerické NHL, nejslavnější je bezesporu Toronto Maple Leafs.

Rogers Centre, Toronto
Foto: Rogers Centre

Kromě moderních výškových budov nabízí Toronto jako jedno z mála kanadských měst také řadu památek, má bohaté kulturní zázemí a krásnou okolní přírodu. V západní části města se nachází park High Park s rozlohou 160 ha. Na ostrovech roztroušených před centrem města se nachází turistické stezky, rybníky, zahrady, plovárna a místa, kde si mohou návštěvníci udělat piknik. Torontská ZOO je jednou z největších na světě, žije v ní více než 5 tisíc zvířat.

Torontská ZOO
Foto: Toronto ZOO

Z kulturních institucí můžeme jmenovat např. Royal Ontario Museum, které je zaměřeno na světovou kulturu a historii kanadské přírody. Je rozděleno do pěti hlavních galerií - archeologie, geologie, mineralogie, paleontologie a zoologie. V Torontu se nachází ještě Gardiner Museum nebo Bata Shoe Museum. Z galerií je zajímavá The Art Gallery Of Ontario bohatá na evropské i kanadské umění. Za návštěvu stojí také zámek Casa Loma, který nechal postavit bohatý finančník Sir Henry Pellatt v letech 1911-1914. Interiér zámku umožňuje poutavé nahlédnutí do života tohoto kanadského a torontského rodáka. Je zde také vojenské museum se sbírkou zbraní, vojenských medailí, uniforem a mnoho dalšího. Jednou z významných památek na období 19. století je Stará radnice Old City Hall postavena v románském slohu, která byla slavnostně otevřena v roce 1899.

Toronto,zámek Casa Loma
Foto: zámek Casa Loma

Také je zde mnoho dalších turistických a kulturních atrakcí jako je třeba Gardiner Museum, National Ballet of Canada, Ontario Science Centre, Ontario Place, Hockey Hall of Fame (Hokejová Síň Slávy), Black Creek Pioneer Village, Riverdale Farm a Museum of Innuit Art. Nedaleko města se nachází jedinečné Niagarské vodopády, kam se sjíždí turisté z celého světa. Mezi zajímavé části města také patří Toronto Islands s polorozpadlými rezidencemi na ostrovech Ward´s Island a Algonquin Island. Asi 25 km na sever od centra města se nachází zábavní park Canada's Wonderland s více než 200 atrakcemi.

- jap -

Další články z Kanady:
Jezero Lake Luis
Albertská pustina – muzeum pod širým nebem
Festivalový Edmonton
Alaska Highway – cesta severskou divočinou
Winnipeg – brána k prériím
Calgary – ve městě krav

Článek byl zobrazen 12 307 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko