Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Calgary – ve městě krav

V jihozápadní části kanadské prérijní provincie Alberta se v nadmořské výšce 900 metrů rozkládá milionové město Calgary. Díky okolním horským střediskům je považováno za významné centrum zimních sportů a ekoturistiky. Největšího rozvoje město dosáhlo v posledních desetiletích hlavně těžbou a zpracováním ropy.

Historie města sahá do roku 1875, kdy na soutoku řek Bow a Elbow došlo k výstavbě pevnosti sboru North West Mounted Police. Roku 1883 byla Fort Calgary propojena s okolím světem železniční tratí Canadian Pacific. Calgary tak po dlouhá léta prosperovalo díky své strategické poloze na transkontinentální trati. Netrvalo dlouho a západní prérie se naplnily rančery a dalšími osadníky. Město tak začalo bohatnout jako významné zemědělské centrum. Dalším zdrojem bohatství byla ropa, která byla v údolí Turner, jihozápadně od centra města objevena v roce 1914. Největšího rozmachu však Calgary dosáhlo až po 2. světové válce, kdy byl ropný průmysl na vzestupu. Toto přírodní bohatství mělo za následek značný nárůst populace a přispělo k výstavbě okouzlujících budov, městských magistrál i systému městské dopravy.

Mezi významná odvětví ekonomiky dnes patří turistický ruch, zemědělství a průmysl zaměřený na moderní technologie. I když je Calgary moderním městem, podařilo se mu uchovat si srdečnou, ryze západní tvář.  Také klima je zde příjemné, slunce svítí mnohem více než v jiných částech Kanady a zimní teploty často zmírňuje teplý vítr zvaný Chinook přicházející ze západu. Calgary leží uprostřed kovbojské země albertských rančů a jedinečný horizont mu vytvářejí nedaleké Skalisté hory. Obyvatelé, kterým se říká Calgarians, městu přezdívají The Cowtown – město krav. Calgary je ideálním místem pro život, v roce 2007 bylo vyhlášeno nejčistším městem Kanady.

V centru města se tísní vysoké budovy, které slouží převážně jako kanceláře firem. V posledních letech došlo k výstavbě několika mrakodrapů, které dnes tvoří dominantu města. Ze spleti mrakodrapů na západě města vyčnívá komplex Petro-Canada z roku 1984 se střechami ve tvaru dláta. Zbylo zde pouze několik budov z 19. století postavených z místního pískovce. Některé z nich si můžete prohlédnout na Stephen Avenue Mall, jedné z nejvýznamnějších ulic vedoucí od východu na západ, jež slouží jako pěší zóna. Směrem na východ od náměstí Olympic Plaza, které bylo vystavěno pro ceremoniál Zimních olympijských her v roce 1988, se tyčí stará radnice City Hall. Byla postavena z hrubého pískovce, ale na její moderní přístavbě již převládá modré sklo.

Jelikož zdejší počasí umí být dosti nevyzpytatelné, pro pohodlí obyvatel byl v  Calgary vybudován systém nadzemních krytých chodeb nazývaný Plus - 15. Název vychází z toho, že přibližně 40 mostů a 10 kilometrů tras bylo vybudováno asi 15 stop (5 metrů) nad úrovní silnice. Do většiny obchodů a úřadů se dostanete parkem Devonian Gardens. Tento 2,5 akru rozlehlý park je umístěn uvnitř budovy a opatruje kolem dvaceti tisíc rostlin, stromů a keřů. Je tak skvělým místem k odpočinku.

V centru Calgary je několik atrakcí, které by si žádný návštěvník neměl nechat ujít. Je to například 191 metrů vysoká věž Calgary Tower, ze které se nabízí skvělý panoramatický výhled na město a jeho okolí. Věž byla dokončena v roce 1968 a na jejím vrcholku se nachází otočná restaurace. Ve stěně vyhlídkové věže jsou zabudovány reproduktory, ze kterých vychází líbivá hudba. Občas je možné zaslechnout i známé tóny Humoresky Antonína Dvořáka.

Na ostrově na řece Bow se podařilo vybudovat Calgary Zoo, druhou největší zoologickou zahradu v Kanadě, kde je umístěno přes 290 živočišných druhů z celého světa. Originalita této zoo spočívá v tom, že pečlivě vytváří charakteristické podmínky a krajinu pro daná zvířata. Navštívit zde tak můžete Eurasii, Austrálii, Afriku i kanadskou divočinu s šedými medvědy. Atraktivní je také Prehistoric Park s umělými dinosaury v životní velikosti.

Vynechat byste neměli prohlídku Fort Calgary, která přišla v roce 1882 o okolní palisádu a v roce 1887 byla po požáru přestavěna. Toto historické místo bylo roku 1975 během oslav 100letého výročí založení města změněno na park. Rekonstrukci pevnosti dnes doplňuje výkladové centrum, v němž můžete nahlédnout do vývoje města od prosté pevnosti až po metropoli. Dalším zajímavým místem je Glenbow Museum pojmenované podle ranče ropného magnáta, který shromáždil mnoho z různých sbírek tohoto muzea. Muzeum sídlí v moderní budově a všemi jejími patry prochází obrovská socha podobná rampouchu, která má symbolizovat polární záři. Vystavené artefakty jsou nějak spojeny s rozvojem kanadského západu. Ve First Nations Gallery jsou k vidění předměty používané prvními národy, jako třeba indiánská čelenka s orlími pery nebo velké tepee.

Etnická a kulturní rozmanitost evropských osadníků je doložena v expozici s názvem „Homage to Homeland“ (Pocta domovině). V jiné části muzea je návštěvníkům zase přiblížen zlatý věk rančerů, který proběhl v 80. letech 19. století. Dále si můžete prohlédnout mineralogické oddělení, oddělení vojenské historie, obrazovou galerii či kulturu západní Afriky. V Calgary je ještě další atraktivní muzeum, jaké nemá v Kanadě obdoby. Jde o vědecké muzeum The Telus World of Science, kde jsou vystaveny vědecké exponáty, na něž si můžete nejen sáhnout, ale i vyzkoušet, jak fungují. Mimoto je v tomto muzeu planetárium a 3D kino IMAX.

Do historie města se vám podaří nahlédnout také ve skanzenu Heritage Park Historical Village, který je jedním z největších svého druhu v zemi. Dokonale navozuje atmosféru kanadského západu před rokem 1914. Nachází se zde více jak 150 budov a k vidění jsou také dostavníky, tramvaje, parní vlak a bazar starožitností, obsluhovaný dobově oděnými prodavači.

Calgary je vyhledávaným sportovním centrem především díky okolním horám, kde si na sněhu užijí lyžaři, běžkaři, snowboardisté a milovníci dalších zimních sportů. Jak již bylo zmíněno, v roce 1988 se zde konaly zimní olympijské hry, po nichž ve městě zůstal Canada Olympic Park a Olympic Oval, kde se v současnosti jezdí závody v rychlobruslení. Krajina okolo Calgary je však přitažlivá také během letních měsíců, v okolí řeky Bow se hojně provozuje rybaření. Obzvlášť populární v této oblasti je také golf, takže pokud i vy holdujete tomuto sportu, zkuste navštívit některé ze zdejších krásných golfových hřišť.

Calgary je známé rovněž jako dějiště nejrůznějších festivalů, z nichž nejvýznamnějším je The Calgary Stampede Festival konající se každoročně začátkem července. O tomto festivalu se mluví jako o největší outdoorové show na světě. K vidění jsou zde různé exhibice, rodeo show, závody, koncerty a vše, co si jen dovedete představit. Každoroční návštěvnost festivalu se pohybuje okol tři sta padesáti tisíc lidí. Dále se zde koná hudební festival The Folk Music Festival lákající příznivce folku a country. Hojně navštěvovaný je rovněž The Lilac Festival.

- jap -

Předchozí články z Kanady:
Royal Ontario Museum
Národní park Kootenay
Art Gallery of Ontario
Saskatoon
Labrador

Článek byl zobrazen 12 657 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko