Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Saskatoon

Saskatoon je největším městem kanadské provincie Saskatchewan a může se chlubit svou krásnou polohou na břehu řeky South Saskatchewan, elegantním univerzitním kampusem a dlouholetou tradicí růstu a rozvoje. Saskatoon má v současné době něco málo přes 200 tisíc obyvatel, z čehož většinu tvoří Kanaďané.

Město založili v roce 1882 Ontariané, kteří zde chtěli vybudovat centrum své temperamentní kolonie. Rozvoji se však příliš nedařilo a na přelomu století zde žilo asi jen sto obyvatel. Významným mezníkem v rozkvětu města bylo vybudování železniční trati. V těchto místech se setkaly trasy hned dvou kanadských železnic, což mělo za následek to, že se sem začaly hrnout zástupy osadníků, kteří měli v plánu farmařit v okolních prériích. V počátcích první světové války se již počet obyvatel pohyboval okolo 20 tisíc. V současné době je Saskatoon známý především využíváním místních rezerv uhličitanu draselného, tzv. potaše a ložisek uranu.


Foto: Saskatoon  Autor: zemistor

Pokud čekáte, že v Saskatoonu narazíte na mrakodrapy a jiné výškové budovy, mýlíte se. Budovy v centru města jsou výškově podobné budovám v České republice. Saskatoon je často nazýván také „městem mostů“. Meandrující řeku South Saskatchewan jich protíná hned několik, nejstarší z nich pochází z roku 1896. Řeka je lemována 53 km dlouhou turistickou a cyklistickou stezkou Meewasin Trail, která spojuje mnoho městských zajímavostí. Meewasin Valley Centre na západním břehu uvádí návštěvníky do města a jeho okolí. Na stejné straně řeky můžete navštívit saskatoonské ukrajinské muzeum Ukrajinian Museum of Canada. V něm si můžete prohlédnout tradiční exponáty a výstavy seznamující návštěvníky s vývojem početné kanadské ukrajinské komunity a její kultury.

Na severu města naleznete také Mendel Art Gallery. V bohatém skleníku jsou zde umístěny rozsáhlé sbírky kanadského umění, které za svého života nashromáždil místní veřejně činný milionář Fred Mendel. Zajímavou stavbou je Diefenbaker Canada Centre nacházející se na pozemcích saskatchewanské univerzity.  Budova kdysi sloužila Johnu Diefenbakerovi – politikovi zvanému „The Chief“, který pocházel z prérií a v letech 1957 – 1963 byl kanadským premiérem.

Dalším významným místem v Saskatoonu je Western Development Museum, které připomíná první evropské osadníky zdejších prérií. V muzeu jsou vystaveny předměty a sbírky jejich zemědělského vybavení. Najdete zde i Boomtown, což je kopie ulice z počátku 20. století. Wanuskewin Heritage Park seznamuje návštěvníky se starým dědictvím prérijních Indiánů. Ve městě najdete téměř vše, na co si vzpomenete. Jsou zde moderní multikina, velká nákupní střediska, golfová hřiště, galerie, taneční školy, víceúčelová hala pro 12 tisíc diváků a mnoho dalšího.

Nevynechejte návštěvu národního historického parku Batoche National Historic Site. Na tomto místě stávala v minulosti vesnice Batoche, která byla centrem métiského osídlení a po krátkou dobu také sídlem prozatímní vlády Saskatchewanu pod vedením Louise Riela. V roce 1885 si zde jeho následovníci, jež vedl partyzán Gabriel Dumont, vytvořili základnu, aby bojovali proti silám generálmajora Fredericka Middletona. Jelikož však byli Métisové slabší, byli po čtyřech dnech v důsledku nedostatku zbraní a munice poraženi. Značná část této historické vesnice zmizela, nedotčený zůstal jen kostel, fara, zákopy a hřbitov. V současné době se zde konají výstavy a audiovizuální prezentace.

Dalším historicky významným místem v Saskatoonu je Fort Battleford National Historic Site. Na břehu řeky North Saskatchewan se rozkládalo město Battleford, které se roku 1876 stalo hlavním městem Severozápadních teritorií. Tento statut však muselo město později postoupit městu Regina, z důvodu postavení železniční trati mnohem jižněji, než bylo původně v plánu. Během povstání na severozápadě v roce 1885, které vešlo do dějin pod názvem Northwest Rebellion, vydrancovali Battleford Kríové a obyvatelstvo se tak muselo uchýlit do pevnosti. Dnes si návštěvníci mohou uvnitř zrekonstruované kůlové ohrady prohlédnout několik původních budov pevnosti. V kasárnách postavených vně se nachází návštěvnické centrum.

- jap -

Předchozí články z Kanady:
Labrador
Národní park Glacier
Regina - město postavené v pustině
Národní park Jasper
Kingston – Královské město

Článek byl zobrazen 7 661 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko