Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Banff

Banff je nejstarším, největším a snad i nejznámějších kanadským národním parkem. Rozkládá se v provincii Alberta na ploše 6635 čtverečních kilometrů. V tomto parku se snoubí ty nejkrásnější scenérie Skalistých hor s dlouhou tradicí turistických služeb a snadnou dostupností. Cesta autem z Calgary zabere jen něco málo přes hodinu jízdy.

Původními obyvateli oblasti byli indiáni z kmene Stony, teprve v polovině 18. století sem začali přicházet evropští přistěhovalci. Národní park zde byl založen roku 1883, tedy v době, kdy se v údolí řeky Bow začala budovat železniční trať Canadian Pacific Railway. Na zimu však byly práce pozastaveny a tak se dva dělníci vydali hledat nerosty. Namísto cenných kovů však objevili horké sirné prameny, o kterých už slyšeli od starších badatelů. Tehdejší kanadský premiér John A. MacDonald se ihned rozhodl, že se takováto příroda musí chránit a ukončil komerční využívání oblasti. Do dvou let byla oblast pramenů označena za rezervaci Banff Hot Springs s rozlohou pouhých 26 km2.


Autor: Brad  Smith

Železnice protínající toto chráněné území byla nakonec dokončena v roce 1875 a výrazně přispěla k rozvoji oblasti. K prvnímu rozšíření parku došlo v roce 1887, kdy také získal jméno Rocky Mountains Park. K rozšíření na jeho dnešní velikost došlo až v roce 1902 a tehdy byl také přejmenován. Dnes je Národní park Banff zapsán na seznamu přírodního dědictví UNESCO.

Z návštěvy parku budou nadšeni především milovníci přírody a zvířat, kterých zde žije mnoho druhů. Po strmých kopcích se prohánějí losi, sobi, jeleni a také kamzíci. K těm nebezpečnějších obyvatelům parku pak patří medvědi nebo kojoti. Místní příroda je naprosto ideální pro pozorování nejrůznějších druhů ptáků. V parku můžete využít mnoha stezek, po kterých se dají pořádat jednoduché i náročnější vysokohorské výšlapy. Během procházek se můžete kochat nádhernými vodopády, horskými velikány nebo rozlehlými horskými loukami.

Již v roce 1887 nechal generální manažer společnosti Canadian Pacific postavit v parku luxusní 250 lůžkový lázeňský hotel, aby do míst nalákal bohaté a slavné lidi. Hotel Banff Springs se měl stát světovým horským střediskem zábavy. Zaznamenal velký úspěch a v budoucnu byl ještě několikrát rozšířen. Je typickou ukázkou tzv. kanadského zámeckého stylu a dodnes dominuje krajině u města Banff.

Na území parku leží asi pětitisícové městečko Banff, jež je považováno za turistické centrum oblasti. Každoročně sem zavítá až čtvrt milionu návštěvníků. Toto dnes známé lyžařské středisko bylo kdysi jen skladištěm dříví pro stavbu Kanadské Pacifické železnice. Jeho historie sahá až do roku 1884 a dnes je pravidelně voleno nejkrásnější lyžařskou destinací severoamerického kontinentu. V centru města se nachází řada zajímavých míst, nevynechejte například návštěvu nejstaršího přírodního muzea v západní Kanadě Banff Park Museum National Historic Site, které bylo založeno již roku 1903. Prohlédnout si můžete také krásné lázeňské domy z roku 1887, které však byly roku 1914 přestavěny. Byly prvními zařízeními, jež využívaly zdejší teplé prameny. Minerální prameny vyvěrají v jeskyni a toto místo nese název Cave and Basin National Historic site.

Banf je ale považován především za skvělé výchozí místo pro výlety, které návštěvníky přivedou do přímého kontaktu s okolními horami. Než vyrazíte do lůna přírody, nezapomeňte navštívit turistické centrum, kde dostanete potřebné informace a mapy pro pobyt v horách. Pokud jste i jinak sportovně založeni, běžte si zahrát golf na krásné hřiště The Fairmont Banff Springs. Okolo Banffu je také v oblibě jízda na koni a vysokohorská cyklistika.

V okolí městečka Banff se rozkládají tři poměrně rozdílné lyžařské areály. Prvním areálem je menší Banff/Norquay s 28 zalesněnými sjezdovkami. Je vhodný jako lyžařská příprava na ostatní areály a následnou sportovní zátěž. Dále je zde Sunshine Village, který je již o poznání větší a nachází se asi 20 minut jízdy od města. Přestože to má v názvu, nenachází se u něj žádná vesnice. Posledním a nejslavnějším areálem je Lake Louise, který je z nich zároveň největší. Po lyžařském středisku Whistler je druhým největším resortem v Kanadě. Návštěvníci této oblasti jsou nejčastěji ubytováni přímo v Banffu nebo Canmore. Městečka jsou s jednotlivými středisky propojena pravidelně jezdícími skibusy, které jsou bezplatné. Pokud však máte auto, určitě jej využijte. Zpoždění autobusu zde nebývá ničím neobvyklým a čekání na něj v - 30°C mrazu není nic příjemného.


Autor: Frank  Kovalchek

Po městě Banff je druhým nejčastějším cílem turistů jezero Louise, pod nímž se rozkládá stejnojmenná vesnička. Jezero má nádhernou zelenomodrou barvu a úchvatné okolí. Právě díky těmto přírodním předpokladům bývá neustále obsypáno davy turistů. Kousek od něj se v nádherném Údolí deseti vrcholů rozprostírá další půvabné jezero – Moraine. Do třetice zde můžete navštívit ještě jezero Peyto. V parku se také nachází mnoho ledovců a to především na hranici s Národním parkem Jasper, kde se rozkládá velká ledovcová oblast Columbia Icefield. Zde můžete pořádat méně náročné výpravy na ledovcová pole na palubě sněžných autobusů. Podnikat se dají také výlety na lodích po jezeře Minewanka, které je největší vodní plochou v národním parku. Jde o rezervoár pro vodní elektrárnu, přesto se zde turisté rádi projíždějí na loďkách. Na hranici Alberty a Britské Kolumbie se pak tyčí nejvyšší hora parku – Mount Assiniboine vysoká 3620 metrů nad mořem. Pro svůj vzhled je často přezdívána jako Matterhorn Severní Ameriky.

Nejvhodnějším měsícem pro návštěvu národního parku Banff je červenec, kdy teploty dosahují příjemných dvaceti stupňů. V zimě je zde velmi chladno a celé území je pokryto sněhem. Ani v létě špičky nevyšších vrcholů nerozmrzají a sněhová čepice je pokrývá po celý rok.

- jap -

Předchozí články z Kanady:
Ottawa - dílo plukovníka By
Multikulturní Toronto
Vancouver - připraven na sportovní klání
Halifax – město lodí
Národními parky západní Kanady

Článek byl zobrazen 7 979 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko