Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Regina - město postavené v pustině

Kanadské prérijní provincii Saskatchewan vévodí město Regina, které je nejen hlavním městem, ale také obchodním a správním centrem oblasti. Se svými 180 tisíci obyvateli je považováno za menší město, přesto je na něm závislých několik dalších městeček a vesnic.

Město bylo založeno v roce 1883 uprostřed bezlesé pláně, na půdě, která se po dešti měnila na bahno a v prudkém slunci na prach. Toto území nedaleko říčky Wascana Creek bylo nazýváno Pile O´Bones, tedy Hromada kostí. Název pocházel od pozůstatků bizonů, které zde zanechali lovci z kmene Kríů.

Jakmile ovšem do tohoto pustého, suchého a osamělého místa dorazila železniční dráha Canadian Pacific Railway, začalo docházet k velkým proměnám. Do města začali přicházet další osadníci a nastal jeho velký rozkvět. Již v roce 1905 byla Regina hlavním městem nově vzniklé provincie Saskatchewan. Od té doby uplynulo již více jak sto let a Regina se dnes chlubí nejen pěknými stavbami, ale také kvalitním vybavením, městskými parky a městským lesem s téměř 350 tisíci stromy. Panuje zde velmi vlhké a kontinentální podnebí s vydatnými srážkami v průběhu celého roku. Léto bývá většinou mírné, ale dost vlhké, zima zase dlouhá a někdy až nebezpečně mrazivá.


Autor: Charles  Phelps

Dominantním prvkem Reginy je park Wascana Centre, který se rozkládá na ploše 2300 akrů. Aby byl vyřešen problém s dodávkami vody, byla v minulosti na říčce Wascana Creek postavena přehrada, která vytváří velké klikaté jezero Wascana Lake. Okolní krajina je pak dílem ambiciózního secesního krajináře Thomase Mawsona, který sbíral inspiraci během svých cest Kanadou. Do dnešních dní se podařilo dochovat jeho obdivované zahrady rozkládající se okolo Zákonodárného shromáždění. Parková zeleň ukrývá řadu předních městských atrakcí.

V rohu parku najdete Royal Saskatchewan Museum, kde se návštěvníci dovědí zajímavé informace o geologickém složení oblasti a prvních národech. V galerii s názvem Eatrh Sciences je popsána geologická minulost regionu s důrazem na bohatá fosilní ložiska v provincii Saskatchewan. Děti jistě potěší, že si zde mohou vytvořit vlastního dinosaura. V sousední First Nations Gallery vám průvodce povypráví poutavý příběh o domorodcích zdejší oblasti a prohlédnout si můžete rovněž dioramata v životní velikosti a řadu dalších exponátů.

Střed Reginy tvoří náměstí Market Square, v jehož okolí můžete navštívit několik muzeí, nebo se vydat do čtvrti Cathedral Village, jehož hlavní tepnou je ulice 13th Avenue. Zajímavá je rovněž budova Zákonodárného shromáždění Saskatchewanu, která byla dokončena roku 1912. Byla postavena v klasickém stylu a její křídla pevně spojuje mohutné sloupoví a kopule. Navštívit můžete sněmovní místnost Legislative Chamber, s průvodcem pak i další místnosti, v nichž jsou vystavena díla z místní bohaté umělecké sbírky. Sídlo vlády Government House ale najdete dál od centra města.

Prohlídka Reginy by nebyla úplná, pokud byste nenavštívili Royal Canadian Mounted Police Training Academy, tedy místo, kde trénují budoucí jízdní policisté. Krátce po poledni probíhá ve všední dny na ploše Parade Ground výcvik pod vedením Sergeant Majora. Každé úterý v červenci a v srpnu se zde koná působivé představení Sunset Retreat se stahováním vlajky. Zájemci mohou navštívit Muzeum Kanadské jízdní policie – R. C. M. P Centennial Museum, které se věnuje historii těchto jízdních sil.

- jap -

Předchozí články z Kanady:
Národní park Jasper
Kingston – Královské město
Národní park Yoho
Národní park Banff
Ottawa - dílo plukovníka By

Článek byl zobrazen 9 502 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko