Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kingston – Královské město

Kingston ležící v místě, kde řeka sv. Vavřince vytéká z jezera Ontario, byl v minulosti významným kanadským městem. V letech 1841 až 1843 se pyšnil titulem hlavního města provincie Kanada. Dnes je nejen město, ale také jeho široké okolí vyhledávanou turistickou lokalitou.

Na území dnešního města se od roku 1673 nacházela francouzská stanice obchodu s kožešinami, která podobně jako Fort Frontenac padla do rukou Britům. Samotné město bylo založeno již v roce 1784 pod názvem „King´s Town“, tedy Královské město. V období války v roce 1812 se Kingston stal důležitou vojenskou a námořní základnou. Britské královské loďstvo odplulo již v roce 1852, ale armáda je zde i dnes ve značné míře přítomná – nachází se zde totiž vojenská univerzita Royal Military College a nedaleko leží také základna kanadských sil.

Kingston se původně začal stavět ze dřeva, ale na konci 18. století začali kameníci budovat město z místního modrošedého vápence. Vznikaly tak pěkné domy a veřejné instituce, z nichž se většinu podařilo dochovat dodnes ve velmi dobrém stavu. Právě díky těmto stavbám bývá Kingston často označován jako „Vápencové město“.


Autor: Raul  Alvarez

Dominantou města je neoklasicistní radnice City Hall z roku 1842 stojící na břehu řeky. Tato budova měla ztělesňovat ambice Kingstonu jako tehdejšího hlavního města. O něco později vznikla katedrála St. George´s Cathedral, která je téměř stejně honosná a grandiózní jako radnice. Justiční palác Court House byl postaven v roce 1826 a je příkladem gregoriánské upjatosti. Další výraznou stavbou města je palác Bellevue House, který nechal roku 1841 postavit místní bohatý kupec. V letech 1848 – 1849 získal tuto italskou rezidenci ministerský předseda John A. MacDonald, který ji nazýval svou „taliánskou vilou“. Dům byl vybaven stylovým dobovým nábytkem.

Během návštěvy Kingstonu určitě nevynechejte procházku podél břehu řeky. Prohlédnout si tak můžete rušný přístav, terminál trajektů směřujících na ostrov Wolfe a také několik muzeí. Zajímavé je například Marine Museum od the Great Lakes, které seznamuje návštěvníky s historií plaveb po Velkých jezerech. Nedaleko se nachází také Pump House Steam Museum, v němž jsou uloženy velké stacionární parní stroje. Muzeum ve věži Murney Tower vysvětluje vojenskou důležitost této kruhové věže. Je jednou z několika věží postavených v letech 1846 – 1848, tedy v době, kdy byly velmi napjaté příhraniční vztahy se Spojenými státy.

Nejimpozantnější kingstonské opevněné místo leží na protějším břehu přístavu, na výběžku Royal Military College. Pevnost Fort Henry byla vystavěna nad zálivem Navy Bay v letech 1832 – 1836 za účelem ochrany zdejších námořních loděnic. Nakonec však na Fort Henry nikdy nikdo v bitvě nevystřelil. Jediné výstřely, které zde kdy zazněly, doprovází pravidelné letní vojenské přehlídky a manévry. Ty se zde konají k velkému potěšení zejména mladší generace.

Město je neodmyslitelně spjato s nedalekým kanálem Rideau. Tato monumentální vodní stavba vznikla v 18. století za účelem propojení Kingstonu s městem Ottawa. Původně měl kanál sloužit jen pro vojenské účely, byl postaven jako alternativní zásobovací spojení v případě blokády řeky sv. Vavřince Američany. Dnes již Rideau Canal patří mezi nejstarší nepřetržitě používané kanály v Severní Americe, v roce 2007 byl zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Na kanále se v zimních měsících nachází nejdelší oficiální přírodní kluziště na světě, díky kterému byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Trasu dlouhou 7,8 kilometrů využívá na bruslení ročně více než milion obyvatel a návštěvníků kanadské metropole.

Když se vydáte z Kingstonu po proudu řeky sv. Vavřince, ocitnete se v oblasti známé jako Jezero tisíce ostrovů. Tyto pěkné zalesněné ostrovy využívali během války v roce 1812 američtí nájezdníci jako skrýše a přepadávali zde britské konvoje. Po válce došlo k ustanovení hranice, která i dnes probíhá hlavním kanálem. Žádný z ostrovů tak není rozdělen mezi oba státy. Původně sem jezdili jen boháči, kteří na nich nechali vystavět luxusní hotely či vlastní výstřední rezidence. Snad nejextravagantnější ukázkou je hrádek Boldt Castle, který nechal vybudovat australský majitel hotelu Waldorf-Astoria v New Yorku. V současnosti jsou již ostrovy místem zábavy a odpočinku, kde se mačkají zejména víkendoví turisté.

- jap -

Předchozí články z Kanady:
Národní park Yoho
Národní park Banff
Ottawa - dílo plukovníka By
Multikulturní Toronto
Vancouver - připraven na sportovní klání

Článek byl zobrazen 8 106 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko