Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Jasper

V kanadské provincii Alberta se na ploše více než 10 tisíc km2 rozkládá Národní park Jasper, který je největším parkem ve Skalistých horách. Návštěvníci sem přijíždějí za krásnou nedotčenou přírodou, úžasným klidem a působivými scenériemi.

Národní park Jasper byl založen již v roce 1907, původně však jen jako lesopark. Úspěch sousedního národního parku Banff byl důkazem o správnosti spojení železnice a turistiky s ochranou přírody. Skrze toto území vedla další transkontinentální trať lemující řeku Athabasca, po které v minulosti cestovali obchodníci s kožešinami a hledači zlata. Trať překračovala hřeben Continental Divide v nejnižším průsmyku pojmenovaném Yellowhead Pass. Status národního parku získal Jasper až v roce 1930 a svůj název získal po Jasper House, což bylo skladiště společnosti North West Company na jezeře Brulé. V roce 1984 byl park společně s ostatními parky kanadských Skalistých hor zapsán na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V současné době Jasper každoročně navštěvuje okolo dvou milionů turistů.

Jasper park, Kanada

V Národním parku Jasper se nachází několik zajímavých míst, která se stala vyhledávanými atrakcemi. Najdete zde horké prameny, jezera, vodopády, kaňony, vápencové jeskyně s množstvím fosílií a samozřejmě hory. Park je také domovem řady divokých zvířat, jako je například medvěd grizzly, medvěd baribal, los, sob, kamzík bělák či bobr. Zahlédnout můžete také horské kozy, muflony, vlky, sviště nebo rosomáky. V parku pramení systém řek zahrnující řeky North Saskatchewan River, Athabasca River a Smoky River. Na řece Athabasca se nacházejí vodopády Athabasca Falls, které jsou sice vysoké pouze 23 metrů, ale i tak patří mezi hlavní turistické atrakce parku.

Athabasca River

V Jasperu se nachází mnoho jezer, zajímavé je například Medicine Lake napájené řekou Maligne River, ve kterém každý podzim znatelně poklesne hladina vody. I když nemá žádný viditelný odtok, je jezero odvodňováno řadou jam na jeho dně, což není ve vápencové oblasti nic výjimečného. V dobách vysokého stavu vody je však kapacita těchto jam nedostatečná, hladina stoupá a voda se často rozlévá do okolní krajiny. Jámy vedou do podzemního říčního systému, který doposud nebyl prozkoumán. Je docela možné, že jde o největší systém na světě.

Jasper park, Kanada

Údolí Maligne (Šeredné údolí) je jedním z nejoblíbenějších míst ve Skalistých horách. Za toto nelichotivé pojmenování může rozzlobený francouzský misionář, který se nemohl dostat přes řeku u jejího soutoku s Athabascou. Nachází se zde 55 metrů hluboký Maligne Canyon, který je nejkrásnějším přístupným kaňonem ve Skalistých horách. Do devonského vápence jej vymlela řeka Maligne během své pouti z údolí k soutoku s Athabascou. Kaňon je lemován hustým lesem a na některých místech je tak úzký, že přes něj skáčou veverky. I když to může vypadat jednoduše, člověk by je rozhodně neměl napodobovat a zůstat na lávkách vedoucích podél naučné stezky.

vodopády Athabasca Falls
Foto: vodopády Athabasca Falls

Opravdu nádherný pohled je na zasněžené jezero Maligne, které je dlouhé 23 km a je tak nejdelším přírodním jezerem ve Skalistých horách. Je zásobováno vodou z ledovcového pole Brazeau, proto se jeho barva mění z modré na tyrkysovou. Jezero je pečlivě chráněno před necitlivým rozvojem v okolí, zpřístupněno je pouze na lodi nebo pěšky. Za náplavovým kuželem Samson Narrows leží ostrov Spirit porostlý shlukem jehličnanů.

Maligne Lake
Foto: jezero Maligne

Hlavní ledovcová oblast v parku se nazývá Columbia Icefield. Osm hlavních ledovců zabírá plochu asi 325 km² a jejich tloušťka dosahuje až 365 metrů. Ledovec Athabasca je viditelný i ze stezky Icedfields Parkway, po které v létě jezdí autobusy dopravující turisty až na ledovec. V národním parku se nachází také lyžařské středisko Marmot Basin s 84 sjezdovkami na 9 svazích. Kromě lyžování nabízí Národní park Jasper také pěší turistiku, rybaření, rafting, jízdu na kajaku a kempování.

Centrem parku je stejnojmenné město nacházející se v údolí, kde je obklopeno jezery. Původně sloužilo jako železniční město, i dnes na jeho nádraží zastavují pravidelné vlaky spojující východní Kanadu s městy Vancouver a Prince Rupert. Při návštěvě města se můžete ubytovat v hotelu Jasper Park Lodge, který v roce 1922 postavila firma Canadian National Railway. Jde o několik krásných dřevěných budov rozprostírajících se okolo jezera Beauvert. Další stavbou, která vkusně zapadá do horské krajiny je Parks Canada Information Centre postavená ze dřeva a kamene v roce 1914. V současnosti je budova považována za národní historickou památku, která je zdrojem informací všeho druhu. Historickou hodnotu doplňuje Yellowhead Museum and Archives.

Columbia Icefield
Foto: Columbia Icefield

Nedaleko města se nachází známá lanovka Jasper Tramway, která vyveze pasažéry o 938 metrů výše pod vrchol hory Whistler, odkud je nádherný výhled na město i velkou část parku. Pokud patříte mezi zdatné turisty, můžete vystoupat ještě o 200 metrů výše a zdolat vrchol hory ve výšce 2466 metrů nad mořem. Nejvyšší horou v okolí Jasperu je Mount Edith Cavell s nadmořskou výškou 3369 metrů, která byla pojmenována po britské ošetřovatelce, jež popravili Němci jako špiónku v 1. světové válce. Během cesty k ní projdete údolí Tonquin Valley, kde se nabízí krásný výhled na jezero Cavell. Na konci turistické trasy se můžete pokochat touto majestátní horou, jejíž ostrá skaliska jsou výzvou jen pro zkušené horaly. Trasa Mount Edith Cavell vede v místech, kde v minulosti býval ledovec Angel. Je tak ukázkou důsledků ustupování ledovců.

Jasper park, Kanada

Pokud si budete chtít vyhřát tělo, navštivte horké prameny Miette Hot Springs, jež jsou ukryté v roklině nedaleko údolí Athabasca. Jde o nejteplejší prameny ve Skalistých horách, zdejší voda má průměrně 55°C. Místní lidé objevili tyto prameny již v roce 1910, tehdy prezident společnosti Grand Trunk Railway zamýšlet postavit v těchto místech luxusní letovisko. Veškeré plány však vzaly za své, když tento bohatý obchodník zahynul na Titanicu a projekty pro výstavbu vzal s sebou do hlubin oceánu. Prameny jsou dnes turistickou atrakcí, kromě horkých jezírek se zde nachází také jezírka s příjemnou vodou, ve které se dá plavat.

Jasper park, Kanada

V okolí je ještě několik zajímavých míst, za vidění stojí jezero Jasper s mohylami připomínajícími staré obchodní místo Jasper House. U Disaster Pointu jsou zase minerální soli, které vyhledávají hlavně ovce tlustorohé. Výrazným krajinným prvkem je osamělý vápencový vrchol Roche Miette ve výšce 2318 metrů nad mořem. Po trase Yellowhead Highway se můžete dostat také ke starému dolu Pocahontas, jež byl uzavřen v roce 1921.

- jap -

Další články z Kanady:
Kingston – Královské město
Národní park Yoho
Národní park Banff
Ottawa - dílo plukovníka By
Multikulturní Toronto

Článek byl zobrazen 30 279 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko