Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Labrador

Na severovýchodě Kanady se na více než 950 kilometrech čtverečních rozkládá rozlehlá oblast subarktické divočiny známá pod názvem Labrador. Nachází se na stejnojmenném poloostrově a je pevninskou částí provincie Newfoundland a Labrador. Zbytek poloostrova pak náleží k provincii Québec.

Krajina Labradoru se táhne od úžiny Strait od Belle Isle až k mysu Cape Chidley. Ve vzdálenosti asi 800 km od Grónska pak shlíží na ledové vody zálivu Ungava Bay. Většina území Labradoru není dostupná jinak než letadlem, a to i přesto, že krajinu v délce 600 kilometrů protíná částečně štěrková silnice vedoucí od Baie Comeau na řece sv. Vavřince až do Labrador City a městečka Wabushe. Obě tato města vděčí za svou existenci rozsáhlým ložiskům železné rudy, v nichž se od 50. let 20. století provádí komerční těžba.

Největším městem oblasti je přibližně desetitisícové Labrador City, kam se dostanete po Trans-Labrador Highway. O 520 kilometrů dále se nachází Goose Bay – místo, odkud vyplouvají lodě obsluhující pobřeží a spojující tuto oblast s Lewisportem v Newfoundlandu. Trajektem plujícím směrem na sever se můžete dostat k Nainu, loď zastavuje u malých osad, z nichž některé vznikly v minulosti jako centra obchodování s kožešinami.


Foto: Battle Harbour   Autor: Pavel  Trebukov

Čím dál víc na sever je krajina pustější a okázalejší, fjordy se zde zakusují hluboko do skalnatého terénu. Sem tam lze u poměrně nehostinného pobřeží narazit na roztroušená stavení s prostým vybavením. Vnitrozemí Labradorského poloostrova je téměř bez osídlení. Jen málo starousedlíků v této oblasti čelí divokému prostředí. Většina z místních obyvatel je závislá na rybolovu, těžbě železné rudy a vodních elektrárnách. V severní části Labradoru jsou také nejvyšší kanadské vrcholky na východ od Skalistých hor. Krajině dominuje Mount Caubvick vysoký 1653 metrů nad mořem.

Daleko na jihu se již nachází daleko početnější řetězec osídlených míst, která jsou mezi sebou spojena dlážděnou silnicí lemující průliv Belle Isle Strait, kam lze dojet trajektem ze St. Barbe na pobřeží Newfoundlandu. V polovině 16. století na toto pobřeží připluli velrybáři z Baskicka, zakotvili zde své velrybářské lodě a provedli téměř průmyslovou revoluci. V zálivu Red Bay zanechali působivé pozůstatky hlavní základny, která se i s přístavem posléze stala součástí památníku Red Bay National Historic Site. Je to jedno z historicky nejpozoruhodnějších míst jižního pobřeží Labradoru. Návštěvu si můžete zpříjemnit prohlídkou archeologických nálezů v Red Bay National Historic Site Interpretation Centre.

Za Red Bay už končí zpevněná asfaltová cesta a začíná opravdová divočina. Pokud budete chtít, můžete se vydat na vyhlídkovou plavbu k ostrovu Saddle Island, kde při troše štěstí zahlédnete skupinku velryb. V městečku L´Anse Amour stojí za prohlídku starobylá mohyla Maritime Archaic Burial Mound National Historic Site. Tato oblast je připomínkou přítomnosti pravěkých lidí na pobřeží Atlantiku před více než 7 500 lety. Jde o nejstarší památku svého druhu v Severní Americe.

V přístavu Battle Harbour, který leží severně od Red Bay a přístavu St. Mary´s Harbour je k vidění několik bývalých obchodních provozoven a informační tabule o rybářství. Místo je dnes již opuštěno, ale v minulosti bylo považováno za metropoli Labradoru, protože se zde zpracovávalo velké množství tresek.

- jap -

Předchozí články z Kanady:
Národní park Glacier
Regina - město postavené v pustině
Národní park Jasper
Kingston – Královské město
Národní park Yoho

Článek byl zobrazen 10 538 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko