Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Royal Ontario Museum

V kanadském Torontu se v kontroverzní budově s názvem Crystal nachází Royal Ontario Museum, zkráceně ROM. Jde o největší muzeum světové kultury a přírodní historie v Kanadě a zároveň páté největší muzeum v Severní Americe.

Královské ontarijské muzeum bylo původně součástí torontské univerzity, také dnes je důležitou výzkumnou organizací s četnými encyklopedickými sbírkami. Muzeum tak není jen populární návštěvnickou atrakcí, ale také významným výzkumným místem. Instituce nedávno prošla výraznou expanzí. Ke stávajícímu historickému objektu z roku 1912 byla přistavěna umělecká galerie, která je ukázkou dnešního „moderního umění“. Stavba má podobu pěti nepravidelných krystalů, které jakoby vyrůstají ze stávající historické budovy, kterou ovšem zcela nerespektují. Tento velkolepý Crystal tyčící se do výšky 36 metrů, byl architektem Danielem Libeskindem věnován Michaelu Lee-Chinovi.


Foto: Laura  Kishimoto

Po dokončení v roce 2007 je zde více než 28 tisíc čtverečních metrů výstavních ploch a mnoho nových či zrenovovaných expozicí. Ve více než 40 galeriích je uloženo kolem šesti milionů exponátů. Royal Ontario Museum představuje sbírky dinosaurů, historické artefakty z Blízkého východu, Africké umění, umění východní Asie, historii Evropy a Kanady. Muzeum obsahuje také velké sbírky zkamenělin.

Naleznete zde světové expozice Galleries of World Culture, jejichž součástí je například světoznámá čínská kolekce. V ní můžete spatřit hrob Ming Tomb, jenž je jedinou úplnou ukázkou v západním světě. Umístěna je sem také rekonstrukce císařského paláce z pekingského zakázaného města ze 17. století. Výstava s názvem Bishop White představuje malby z chrámových zdí z dynastie Jüan, vládnoucí v letech 271 – 1386. Umístěny jsou zde také velké dřevěné sochy představující bodhisattvy. V přilehlých expozicích se nachází japonská keramika a buddhistické umění z Koreje.

Největší oblibě se těší výstava historie přírody s expozicemi dinosaurů. Prohlédnout si zde můžete více než tucet koster, které jsou naaranžovány v prostorách připomínajících období jury a křídy – tedy do období, ve kterém tito giganti žili. V Netopýří jeskyni se návštěvníci mohou dostat do nepříjemně realistického kontaktu s tisíci netopýrů i jiných zvířat. O mnoho příjemnější je oproti tomu dioráma ukazující život v ontarijských mokřinách s tisíci vycpanými ptáky.

Prastarý svět okolo Středozemního moře můžete prozkoumat díky obsáhlé sbírce egyptských starožitností, řeckých a římských artefaktů. K vidění jsou zde mimořádně kvalitní masky, mumie i odlitky reliéfů z proslulého chrámu královny Hatšepsut. Dvoranu zdobí velmi efektně uspořádané řecké sochy. Návštěvníci mají možnost prohlédnout si také islámskou expozici, kde se projdou bazarem a mešitou s iluminovanými Korány a výrobky ze skla.

Samuelovy evropské expozice zkoumají vývoj evropského dekorativního umění od středověku. V exponátech najdete zbroj i brnění, výběr z největší kanadské sbírky oděvů a řadu replik dobových místností. ROM hostí kanadské galerie, v nichž si návštěvníci mohou prohlédnout dekorativní umění francouzské i anglické Kanady od 17. do 19. století a také nádhernou sbírku tradičního i současného umění Prvních národů. Royal Ontario Museum je otevřeno denně od 10 do 17:30 hod. V pátek je pak otevřeno až do 21:30 hod.

- jap -

Předchozí články z Kanady:
Národní park Kootenay
Art Gallery of Ontario
Saskatoon
Labrador
Národní park Glacier

Článek byl zobrazen 9 341 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko