Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Winnipeg – brána k prériím

Hlavním a také největším městem kanadské provincie Manitoba je Winnipeg, v němž žije kolem 650 tisíc obyvatel. Město se rozkládá na strategickém místě, na rozhraní Velkých planin a Kanadského štítu. Přestože nabízí řadu zajímavostí, které stojí za vidění, nejezdí sem mnoho turistů.

V minulosti sloužil soutok řek Assiniboine a Red River po dlouhou dobu jako místo, kde se setkávaly domorodé kmeny. Nedlouho po příchodu prvních Evropanů zde společnosti Hudson´s Bay Company a North West Company postavily pevnosti. Toto historické jádro se podařilo dochovat do dnešních dní a je nazýváno The Forks, neboli vidlice. Celý Winnipeg je dnes přívětivým městem jak pro své obyvatele, tak i návštěvníky. Najdete zde obchodní střediska, trhy s potravinami a rybami, butiky, restaurace, kavárny i otevřené prostory u řeky, na kterých se nachází národní historický památník a vede odtud pěší most ke sv. Bonifáci. The Forks je tak ideálním místem pro nákupy a večerní promenády.

Winnipeg

Z pevnosti Upper Fort Garry, jež postavila společnost Hudson´s Bay Company zbyla jen brána. Skutečné centrum metropole najdete na severu města, na křižovatce ulic Portage Avenue a Main Street, která je považována za největrnější kout v Severní Americe. Je známo, že ve Winnipegu fouká jeden z nejstudenějších větrů. Město však vymyslelo systém, jak své obyvatele před větrem chránit, mohou totiž uniknout do rozsáhlého pěšího systému v podzemí. Právě na křižovatce Portage a Main se nachází Royal Hotel z roku 1862, který nechal postavit Henry McKenney.

Winnipeg se pyšní nejen řadou moderních kancelářských budov, ale také širokou paletou starších staveb, pocházejících převážně z přelomu 19. a 20. století. Tehdy došlo k bouřlivému rozvoji města díky osídlování prérií. To způsobilo nenasytnou poptávku po zboží a službách všeho druhu. Tyto časy dnes připomínají velké banky a výpravná skladiště, zejména v oblasti Exchange District severně od ulic Portage a Main.

Louise Bridge

Ve Winnipegu nesmíte vynechat prohlídku Muzea Manitoby, které bylo otevřeno v roce 1974 při příležitosti stoletého výročí založení města. V mnoha muzejních galeriích jsou k vidění dioramata, která vysvětlují složité vztahy mezi lidmi a přírodou v této části Kanady. Nejzajímavější dioráma se jmenuje „Lov na bizony u řeky Red“, na dalších je například díra v ledu v Arktidě nebo sob putující krajinou. Ještě mnohem zajímavější než tato dioramata, je reprodukce lodi Nonsuch v plné velikosti. Tato 15 metrová loď nejprve přeplula Lamanšský průliv a poté i Atlantský oceán. V muzeu je k vidění ještě spousta dalších zajímavých exponátů, které návštěvníky opravdu výstižně seznamují s místní přírodou.

V roce 1911 bylo ve Winnipegu postaveno secesní nádraží Union Station, které je jedním z největších v Kanadě. Stavěli jej stejní architekti, kteří se podíleli také na newyorském nádraží Grand Central. Pruh země rozkládající se mezi nádražím a řekami Red a Assiniboine ukrývá významné historické místo The Forks National Historic Site s amfiteátrem, sochou „Path of Time“ a přístavištěm pro vyjížďky po řece.

Snad nejdominantnější stavbou Winnipegu je monumentální manitobský parlament rozkládající se na ploše 30 akrů. Tato secesní stavba byla dokončena v roce 1920 a tehdy měla vyjadřovat občanskou hrdost. Je bohatě zdobena alegorickými sochami a její vysokou kopuli dekoruje socha Golden Boy (Zlatý chlapec) s pochodní a snopem pšenice. Triumfální schodiště parlamentu hlídá dvojice bronzových bizonů odlitých v New Yorku.

Pokud vás zajímá numismatika, navštivte kanadskou královskou mincovnu The Royal Canadian Mint. Právě zde se vyrábí veškeré kanadské mince a také mnoho mincí světových měn. Návštěva mincovny je netradičním zážitkem – uvidíte, jak se navrhují a poté vyrábí mince. Také si budete moci potěžkat zlatou cihlu. Na okraji města najdete Riel House National Historic Site, kde se nachází dům rodiny Rielů z roku 1881. Louis Riel byl vůdcem dvou povstání proti kanadskému postupu do prérií.

ruiny katedrály Sv. Bonifáce

Milovníci kultury a umění ocení také Winnipeg Art Gallery, která je unikátní nejen pro své vybrané sbírky, ale také pro svou architekturu. Zvláštní trojúhelníková stavba byla dokončena v roce 1971 a dnes opatruje sbírku inuitského umění, tisků, kreseb, textilu, maleb a asi 10 tisíc soch. Vystavena je zde také Gortova sbírka gotických a renesančních maleb, která nemá v Kanadě obdoby.

Samostatným okrskem je St. Boniface, který byl do Winnipegu začleněn až v roce 1971. Jde o francouzsky mluvící část města rozkládající se na východní straně řeky Red. Právě zde najdete nejstarší winnipežskou budovu, kterou je bývalý konvent šedých sester z roku 1851. V současnosti v této budově sídlí St. Boniface Museum, které očima Métisů a manitobské frankofonní komunity příběh pohraničí v Západní Kanadě. Tito lidé i dnes tvoří určité procento obyvatelstva provincie. Nedaleko se nachází moderní kostel St. Boniface Cathedral z roku 1972. Vyrostl na místě katedrály, která v roce 1969 podlehla plamenům.

V oblasti zvané North End se na počátku 20. století usadili zase přistěhovalci ze Skandinávie a slovanských zemí. Každoročně se ve Winnipegu koná Folklorama Festival. Kulturní úroveň města dotváří ještě divadlo, opera, symfonický orchestr a Royal Winnipeg Ballet.

- jap -

Další články z Kanady:
Calgary – ve městě krav
Royal Ontario Museum
Národní park Kootenay
Art Gallery of Ontario
Saskatoon

Článek byl zobrazen 21 917 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko