Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Starý Montreal

Montreal není sice největším, ale rozhodně je nejrozmanitějším kanadským velkoměstem. Rozkládá se na největším ostrově v souostroví nacházejícím se za soutokem řek Ottawa River a Sv. Vavřince. Za nejkrásnější část Montrealu je považováno jeho historické jádro nazývané Vieux Montreal, tedy starý Montreal, které je velkým lákadlem pro turisty.

Montreal byl v roce 1642 založen původně jako misijní stanice francouzským důstojníkem Paulem de Chomedy Maisonneuvem a dostal název Ville-Marie. Tato stanice byla důležitou základnou pro mnohé badatele a obchodníky s kožešinami. Ville-Marie byla poměrně brzy přejmenována na Montreal, ale vliv katolické církve neupadal – misionáři zde měli i nadále své ústředí a po další dvě století vládl městu řád sv. Sulpice. V samotném srdci starého Montrealu můžete dodnes spatřit seminář tohoto řádu pocházející z roku 1685.


Foto: Saint Josephs Oratory

Starý Montreal je tvořen řetězcem starobylých budov, které výrazně kontrastují s okolní modernou. Tato část města je vyhledávána nejen pro bydlení, ale je také příjemným místem pro práci. V minulosti byla obehnána dvojitou kamennou zdí, ale tyto hradby z 18. století, byly dávno strženy. Pokud chcete toto fascinující velkoměsto mnoha tváří, kterým Montreal bezpochyby je, poznat o něco lépe, je dobré s jeho prohlídkou začít právě zde. Procházka po starém Montrealu je opravdovým potěšením a to nejen pro milovníky historie a architektury.

Prohlídku starého Montrealu je dobré začít na náměstí Place Jacques-Cartier, které nese jméno po velkém francouzském badateli a dominuje mu socha Nelsona. Toto náměstí je centrem veškerého dění a soustřeďují se na něm velké počty turistů. Ti zde mohou sledovat pouliční baviče, popíjet kávu ve vyhlášených kavárnách, obdivovat nabídku umělců v uličce Rue Saint-Amable, nebo nastupovat do koňských drožek, které je povozí po městě.

Náměstí Place Jacques-Cartier je lemováno krásnými starými budovami, jako je například dům č. 410 nazývaný Maison Viger, nebo dům č. 404 s názvem Maison del Vecchio – oba pocházejí z 19. století. Nedaleko nich stojí Hôtel-de-Ville z roku 1878, což je monumentální radnice, která byla po požáru v roce 1922 zrekonstruována ve stylu druhého empíru. Tato budova se proslavila tím, že z jejího balkonu v roce 1967 zakřičel francouzský prezident Charles de Gaulle k obrovskému davu na náměstí slavnou větu: „Ať žije svobodný Québec!“.


Foto: Marche Bonsecours

Jednou z nejstarších a také nejpůsobivějších budov nejen v Montrealu, ale v celé Severní Americe je podlouhlý dům Château Ramezay postavený ve farmářském stylu z hrubých šedých kamenů. Stavba se může pochlubit zajímavou historií. Dostavěna byla v roce 1705 jako domov pro 11. guvernéra Montrealu Claude de Ramezaye. Posléze se stala ústředím velké společnosti Compagnie des Indes, která obchodovala s kožešinami a následně i rezidencí britského generálního guvernéra. Během americké okupace Montrealu zde po nějakou dobu pobýval také americký státník a diplomat Benjamin Franklin, který se snažil přesvědčit místní obyvatele, aby podepsali připojení k Unii. To se mu však nepodařilo a jeho mise nebyla úspěšná. V současnosti je již přes 100 let v Château muzeum vystavující exponáty související s prvními národy země.

S novější kapitolou kanadských dějin se můžete seznámit v Lieu Historique Sir George-Étienne-Cartier. Toto muzeum je pojmenováno po siru Georgi-Étienne-Cartierovi (1814 – 1873), který byl uctíván jako otec Konfederace, ale zároveň byl také québeckými nacionalisty haněn jako loutka a kolaborant. Jeho osobnost je dodnes předmětem četných sporů. Toto kouzelné muzeum seznamuje návštěvníky s pohodlným životem, jež vedla vyšší střední třída v Montrealu v polovině 19. století. K vidění je v něm spousta dobového nábytku a dalších artefaktů. 

Nepřehlédnutelnou stavbou starého Montrealu je kaple Chapelle Notre-Dame-de-Bonsecours, nazývaná také Sailor´s Church. Pochází z 18. století a je korunována vysokou měděnou sochou Panny Marie, jejíž náruč se otevírá všem, kteří připlouvají do města po řece Sv. Vavřince – proto se kapli také říká „kostel námořníků“. Námořníci této kapli věnovali modely lodí, které jsou umístěny uvnitř. Kaple byla vystavěna na místě původní dřevěné kaple z roku 1657, o níž se zasloužila především rodačka z francouzského Troyes Marguerite Bourgeoysová. Tato energetická dáma založila rovněž ženskou řeholi, školu pro francouzské i domorodé dívky a přivážela do města (tehdejšího Ville-Marie) mladé ženy, aby se staly manželkami svobodných kolonistů. Pro všechny tyto své činy a četné stopy, které v Montrealu po sobě zanechala, byla v roce 1982 svatořečena. 

V docích starého přístavu – Vieux Port, je možné si užít jedinečnou pohodovou atmosféru a svěží chladivý vánek. V létě se tudy prohání lidé na kolečkových bruslích, na kolech, nebo se jen tak prochází a setkávají se s přáteli. V přístavu se dnes nachází venkovní zábavní centrum a popularizační vědecké středisko Centre des science de Montreal. Pokud byste se chtěli seznámit s montrealskou historií v kostce a na jednom místě, navštivte komplex budov známý jako Musée d´archéologie et d´histoire de Montreal. Prohlédnout si můžete poutavou podzemní výstavu archeologických vykopávek (www.pacmuseum.qc.ca). 

Když navštívíte místo pojmenované Pointe-á-Calliére, ocitnete se přesně tam, kde celý Monteal vniknul. Právě zde v roce 1611 přistál francouzský cestovatel Samuel de Champlain a v roce 1642 vystoupili z lodi na břeh jeho společníci. Díky audiovizuální show se během několika minut dozvíte vše, co potřebujete vědět o historii Montrealu dlouhé více než 350 let. Kdo se nebojí, může sestoupit také pod povrch do tajemné krypty, kde jsou k vidění působivé pozůstatky opevnění, vodovodních trubek, odpadových rour a hřbitova. Z podzemí vystoupíte u starého domu Customs House nad Place Royale, v němž se nacházela první Maisonneuveova rezidence. Historickou výpravu je možné ukončit u nádherně zdobené hasičské zbrojnice, v níž dnes sídlí Centre d´histoire de Montreal s rozsáhlou expozicí montrealské minulosti.


Foto: bazilika Notre-Dame

K nejvýraznějším architektonickým skvostům města se řadí novogotická bazilika Notre-Dame, jejíž historie sahá do roku 1824. Tento veliký chrám nařídili postavit sulpiciánští pánové vládnoucí Montrealu, jejichž snem bylo mít svatostánek, který by pojal všechny věřící jejich farnosti – tedy celé město. Architektem baziliky byl irsko-americký protestant James O´Donnell, jehož nakonec monumentalita stavby, kterou vytvořil, ohromila natolik, že konvertoval ke katolictví a nechal se zde i pohřbít. Po více než 50 let byla bazilika Notre-Dame, která je zdobena dvěma věžemi, nejvyšším kostelem v celé Severní Americe. Přestože dnes svou výškou nemůže konkurovat mrakodrapům v okolí, je považována za symbol Montrealu. 

Notre-Dame se pyšní nádherným interiérem, který byl opravdu finančně nákladný. Obdivovat v něm můžete filigránskou řezbářskou práci, četné vitráže, zlacené dřevo i úžasnou modř klenby a oltáře. Okna katedrály pochází z francouzského města Limoges. K bazilice přiléhá kněžský seminář Vieux Séminaire de Saint-Sulpice, který je nejstarší budovou v Montrealu. Pochází z roku 1685 a také on je dílem sulpiciánského řádu, kterému slouží dodnes. Stavbu doplňují elegantní hodiny ze 17. století, které jsou údajně nejstaršími svého druhu v Severní Americe. Seminář není přístupný veřejnosti. 

- jap - 

Předchozí články z Kanady:
Národní park Mount Revelstoke  
Národní park Waterton Lakes 
St. John´s – drsné město 
Národní park Gros Morne 
Parliament Hill – sídlo kanadské vlády 

Článek byl zobrazen 8 494 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko