Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Riding Mountain NP – domov vlků, medvědů i buvolů

V jihovýchodní části kanadské provincie Manitoba se na ploše okolo 3000 km2 rozkládá Národní park Riding Mountain, jehož příroda je chráněna již od roku 1906, kdy zde byla stanovena lesní rezervace. Samotný národní park zde byl ustanoven až v roce 1930.

V dobách ustanovení parku došlo také k založení města Wasagaming a výstavbě několika budov ve výrazně rustikálním kanadském stylu, včetně výkladového centra. Park pod sebe zahrnuje část nejvýše položené krajiny v oblasti, vysočinu známou jako Manitoba Escarpment (Manitobský val), která se táhne více než 1500 kilometrů ze Severní Dakoty do Saskatchewanu. Vysočina se zde zvedá 300 metrů nad okolní rovinatou krajinu, což vytváří dramatické scenérie.  

Riding Mountain NP - Kanada

Val je obklopen zemědělskou krajinou prérijního typu, zdejší zvlněný kopcovitý povrch i široká údolí jsou domovem pro mnohá divoce žijící zvířata, jako jsou třeba vlci, losi, jeleni wapiti, buvoli, bobři, rysi a černí medvědi. V oboře u jezera Lake Audy je možné zahlédnout i stádo bizonů. Ornitologové se zde zase nemohou nabažit pohledem na stovky druhů ptáků. Národní park Riding Mountain se tak již částečně vzpamatoval z lovecké činnosti, která zde probíhala v 19. století a jejímž následkem bylo vyhubení většiny zdejších živočichů. 

Park je již po dlouhá léta oblíbenou turistickou a rekreační oblastí. Z města ležícího u jeho vstupu se stalo rušné letovisko, kde je výletníkům poskytováno kvalitní zázemí. Každoročně sem přijíždějí davy lidí, aby se mohly slunit a koupat na plážích u jezera Clear Lake – největší vodní plochy v národním parku, která je lemována nádherným jehličnatým lesem. V zimě sem přijíždějí milovníci klasického lyžování nebo jízdy na sněžných skútrech. Ve středisku Agassiz Ski Hill je možné využít i mírnou sjezdovku se 150 metrovým převýšením.

Riding Mountain NP - Kanada

Skutečným tahákem parku je ale střet tří odlišných ekosystémů, najdete zde smíšené lesy mírného pásma, arktický i listnatý les. Pod jilmy, duby a javory se skrývají popínavé rostliny, křoviska a kapradiny. Na západ od valu vytvořily ledovce náhorní plošinu a ponechaly zde po sobě holé skály, stepní jámy a severské lesy. Dále na západ pak najdete místa porostlá osikami a travou. Dále se zde vyskytují luční a jezerní biotopy porostlé kostřavou, rašeliniště a mokřady.

V létě si v Riding Mountains na své přijdou milovníci pěší turistiky, na které zde čeká více než 400 km značených turistických stezek nejrůznějších délek a náročností. Cesty provedou návštěvníky parkem a je možné po nich dojít také k chatě u Beaver Lodge Lake, kterou postavil jeden z prvních ochránců zdejší přírody – Grey Owl, žijící v letech 1888 – 1938. Také vyznavači jiných sportů zde budou nadšeni, park totiž nabízí prostor pro plachtění, jachting, jízdu na kánoi, projížďky na koních, rybaření, potápění, golf, tenis, cyklistiku nebo plavání. Park je snadno dostupný autem i autobusem, rozkládá se asi 300 km severozápadně od Winnipegu a pro veřejnost je otevřen po celý rok.

- jap -

Další články z Kanady: 
Starý Montreal  
Národní park Mount Revelstoke  
Národní park Waterton Lakes  
St. John´s – drsné město  
Národní park Gros Morne

Článek byl zobrazen 21 949 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko