Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Parliament Hill – sídlo kanadské vlády

K hlavním atrakcím metropole Ottawy patří Parliament Hill, což je nádherný komplex honosných novogotických a viktoriánských budov situovaných na břehu řeky Ottawy v kanadské provincii Ontario. Jednotlivé domy vznikaly v letech 1865 až 1915 a dnes jsou vyjádřením kanadské státnosti.

Čtvrť Parliament Hillu je ohraničena řekou Ottawou, umělým kanálem Rideau a ulicí Welington. Protkána je anglickými zahradami a zahradami ve francouzském formálním stylu. Parlamentní návrší se pozvolna zvedá od náměstí Confederation Square, uprostřed něhož se tyčí monument National War Memorial, což je 20 metrový žulový oblouk, jehož vrchol zdobí bronzové postavy Míru a Svobody společně se sochami bojovníků z 1. světové války. Památník byl věnován králi Jiřímu VI. těsně před vypuknutím 2. světové války. Každoročně se u něj 11. listopadu koná tzv. Remembrance Day neboli Den vzpomínky. Náměstí je lemováno budovami celonárodního významu. Nejvýznamnější je Hotel Château Laurier z roku 1912, jež je dílem společnosti Grand Trunk Railway. Jeho věže, příkré střechy a arkýřová okna jsou krásnou ukázkou kanadského zámeckého stylu. Prvním člověkem, který se zapsal do návštěvní knihy hotelu, byl jeho jmenovec, premiér Sir Wilfred Laurier.


Foto: Parliament Hill

Interiéry této nádherné budovy byly svědky mnoha politických jednání jako samotný parlament. Bylo to dáno zejména tím, že zde spousta politiků žila. Společnost Grand Trunk Railway tento hotel posléze ještě doplnila o luxusní železniční stanici, přesto byly ottawské vlaky odkláněny na stanice ve vzdálenějších předměstích. Z neoklasicistního nádraží Union Station je dnes Government Conference Centre. V sousedství se nachází National Arts Centre, které bylo založeno v roce 1967.

Parlamentní budovy se rozkládají na velkém otevřeném nádvoří s délkou asi 200 metrů. Nejvýraznější stavbou je 92 metrů vysoká štíhlá věž Peace Tower, ze které se nabízí skvělý výhled na celou metropoli. Věž je součástí budovy Centre Block původně z roku 1866, která však byla přestavěna po ničivém požáru ve 20. letech 20. století. V centrálním bloku sídlí obě komory parlamentu – dolní a horní, tedy Commons a Senate. K nim přiléhá východní East Block a západní West Block, v nichž kdysi minulosti sídlila celá vláda a úřady, ale dnes se zde nacházejí kanceláře poslanců a senátorů. Několik prostor východního bloku získalo po rekonstrukci svou původní podobu z 19. století.


Foto: Peace Tower

K centrálnímu bloku je připojena také velká knihovna Library, která svou výstředností mezi ostatními novogotickými budovami opravdu vyniká. Budova se pyšní vzdušnými pilíři a kuželovitou střechou, díky kterým ji mezi ostatními neomylně poznáte. Knihovna je obložena dřevem z borovice vejmutovky, která ladí s jejím zevnějškem. Každá budova má na sobě spoustu zajímavých detailů, jako jsou groteskní chrliče a sošky, interiér se oproti tomu snaží vyjádřit charakter a historii národa. Vitráž v Dolní komoře zobrazuje květinové emblémy teritorií a provincií, zatímco v Senátu jsou k vidění reliéfy kanadských rostlin a zvířat. Impozantní jsou také velké fresky vyobrazující scény z 1. světové války.

V prostorách parlamentu ani v jeho okolo nechybí samozřejmě socha královny Viktorie a dalších vůdčích postav Kanady. Se sochou královny se setkáte jak v knihovně, tak i zvenčí, kde zkrášluje prostor nalevo od centrální budovy. Na koni Centennialovi pak můžete spatřit Viktoriinu prapravnučku, Alžbětu II. Mezi dalšími sochami rozpoznáte Sira Johna A. Macdonalda a Sira George-Étienna Cartiera, kteří jsou považováni za otce Konfederace. Gotický styl byl na výstavbu budov v Parliament Hill zvolen patrně po vzoru britského parlamentu a washingtonského neoklasicistního Kapitolu. Každoročně přiláká Parliament Hill až 3 milióny návštěvníků.

- jap -

Předchozí články z Kanady:
Québec – metropole Nové Francie
Multikulturní Toronto
Jezero Lake Luis
Albertská pustina – muzeum pod širým nebem
Festivalový Edmonton
Alaska Highway – cesta severskou divočinou

Článek byl zobrazen 8 702 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko